10.4.13

FOOTBALL STORIES: Η τέχνη της ανατροπής και το σθένος των τελευταίων λεπτών




Η Τρίτη της 9ης Απριλίου του 2013, ήταν μια ομολογουμένως αδιάφορη βραδιά Champions League. Από τη μία η Ρεάλ Μαδρίτης είχε ήδη εξασφαλίσει την πρόκριση, κατά 80% .Από την άλλη ο αγώνας των 2 σταχτοπούτων της διοργάνωσης, Ντόρτμουντ και Μάλαγα στη Γερμανία, θεωρούταν πως θα προσφέρει θέαμα αλλά και μια σχετικά εύκολη πρόκριση στους ''Βεστφαλούς''. Κι όμως ο ''θεός της μπάλας'' είχε άλλη άποψη. Αμφότερες οι Ισπανικές ομάδες προηγήθηκαν και σε πολλούς ξυπνήσαν μνήμες από το 2000 για τα ημιτελικά, όταν είχαν βρεθεί τότε στους '4', η Ρεάλ με την Μπάγερν και η Μπαρτσελόνα με την ανερχόμενη Βαλένθια του Κούπερ. Ίδιο σενάριο δηλαδή με τη Μάλαγα στη θέση της Βαλένθια.

     Κι όμως οι αντίπαλοι τους είχαν διαφορετική γνώμη. Αρχικά η Γαλατά, με 3 γκολ σε ένα τέταρτο, το ένα πιο εκπληκτικό από το άλλο, κατόρθωσε να καρδιοχτυπήσει τους Μαδριλένους πριν καθαρίσει ο Κριστιάνο και να αποχωρήσει με ψηλά το κεφάλι. Ειδικά αν υπολογίσει κανείς τα σφυρίγματα εναντίον της. Στη Γερμανία τα πράγματα ήταν ακόμα πιο εκπληκτικά. Η Μάλαγα είχε σχεδόν καπαρώσει την πρόκριση, μέχρι και το 90'. Εκεί, οι παίκτες της Ντόρμουντ όμως, σαν γνήσιοι Γερμανοί βρήκαν το σθένος, όχι μόνο να ισοφαρίσουν αλλά και να πάρουν πανηγυρικά την πρόκριση για τα ημιτελικά.ς
             Κάπως έτσι, η γνωστή φράση του θρυλικού τζέντλεμαν των γηπέδων, Γκάρι Λίνεκερ, ότι ''το ποδόσφαιρο είναι ένα άθλημα που παίζουν 22 άνθρωποι και στο τέλος κερδίζουν πάντα οι Γερμανοί'' επαληθεύτηκε για άλλη μια φορά. Και το αξιοσημείωτο είναι πως αυτή, ήταν μια ακόμα μεγάλη επαναφορά ομάδας, που σημειώθηκε τα τελευταία χρόνια. Φαίνεται πως η δεκαετία των 10'ς, αν και στον 3ο της μόλις χρόνο, έχει βαλθεί να μας χαρίσει απίστευτες συγκινήσεις κι ανατροπές. Μέχρι στιγμής αυτά που έχουμε δει τη τρέχουσα δεκαετία είναι είναι:

  • Λιντς-Πρέστον  4-6, (Τσάμπιονσιπ το 2010).    Αγώνας για τα μέσα της χρονιάς. Η Πρέστον έκανε το 0-2, η Λιντς το 4-2 και μετά η Πρέστον ξανά πήρε το προβάδισμα με 4-6
  • Μάδεργουελ-Χιμπέρνιαν  6-6, (Πρέμιερ Σκωτίας το 2010).   Στο 65ο λεπτό η Χιμπέρνιαν κέρδιζε με 2-6. Οι γηπεδούχοι έκαναν την αντεπίθεση, ισοφάρισαν ενώ έχασαν και πέναλτυ!
  • Ανγκόλα-Μάλι   4-4,   (Κόπα Άφρικα το 2010 )      Το 4-0 της ομάδας που είδαμε στο Μουντιάλ του 2006, ισοφαρίστηκε από το 79' έως και το 94', από την παρέα του Κανουτέ.
  • Νιουκάστλ-Άρσεναλ   4-4,   (Πρέμιερ Λιγκ   το 2011)     Το ημίχρονο τελείωσε με θριαμβευτικό 0-4 από τους 'Γκάνερς'. Από το 68' μέχρι το 87' και χάρη σε 2 αμφιλεγόμενα πέναλτυ που δόθηκαν στις 'Καρακάξες', το ματς τελικά τελείωσε ισόπαλο
  • Τζένοα-Ρόμα    4-3   (Καμπιονάτο  το 2011)       Οι Γενοβέζοι πέτυχαν μια εκπληκτική ανατροπή επί της Ρόμα του Τότι, μετατρέποντας το 0-3 εις βάρος τους σε 4-3.
  • Μάντσεστερ Σίτυ-ΚΠΡ   3-2     (Πρέμιερ Λιγκ το 2012)     Από τις πιο συγκονιστικές ιστορίες
    όλων των εποχών. Φαίνεται οι 'Μπλου' ζηλέψανε τους συντοπίτες τους για το 1999.Τελευταία αγωνιστική και τίποτα δεν είχε κριθεί ούτε για τον τίτλο ούτε για τον υποβιβασμό. Η ΚΠΡ, προκειμένου να μην υποβιβαστεί, έπρεπε να κερδίσει την πανίσχυρη Σίτυ(αν κέρδιζε η Μπόλτον). Το τέλος πλησίαζε κι η ΚΠΡ κέρδιζε με 1-2. Παρόλα αυτά, η Μπόλτον τελικά έμεινε στο Χ, κι η ΚΠΡ σώθηκε. Χωρίς όμως να είναι τίποτα σίγουρα, οι παίκτες των Ρείντζερς, σαν να ηρέμησαν κι έτσι με 2 γκολ στο 92' και το 94' η Σίτυ κέρδισε τον τίτλο.
  • Λοριάν Αζαξιό   4-4    (Λιγκ 1 το 2012)   Ένα ακόμα 4-4, μόλις 2 ήμερες πριν το ακόμα πιο εκκωφαντικό 5-7 της Άρσεναλ. Το 1-4 του ημιχρόνου έγινε 4-4, χάρη σε γκολ στο 93ο λεπτό  
  • Ρέντινγκ-Άρσεναλ  5-7  (Κάρλινγκ Καπ  το 2012)        Μια από τις κορυφαίες στιγμές του αθλήματος. Όπως συνηθίζεται σε τέτοια ματς, ο Βενγκέρ είχε πολλές αλλαγές στη 18άδα. Η καλύτερη Ρέντινγκ έκανε γρήγορα το 4-0, με τον Γουόλκοτ να μειώνει στο 47'. Στο 2ο ημίχρονο και με κάποιες αλλαγές, η Άρσεναλ έκανε το 3-4 ενώ στο 90+6' ο Γουόλκοτ ξαναχτύπησε για το 4-4. Στην παράταση, συνεχίστηκε το σκοράρισμα. Η Άρσεναλ έκανε το 4-5 ,έπειτα ισοφαρίστηκε για να πετύχει 2 γκολ στο 120+.
  • Σουηδία-Γερμανία   4-4  (Φιλικό,  το 2012)       Έχει καταντήσει κουραστικό αυτό το 4-4. Σε λίγο θα φτάσουμε σε σημείο να το περιμένουμε όταν μια ομάδα πετυχαίνει 4 γκολ. Μακάρι όμως να είναι όπως αυτό. Απίστευτος Ζλάταν, με Χατ-τρικ και με το περίφημο ψαλιδάκι του.
  • Μίλαν-Μπαρτσελόνα 2-0 και 0-4 (Champions League το 2013)      Πολλά ειπώθηκαν για το αν μπορέσει η Μπάρτσα να προκριθεί. Όχι μόνο τα κατάφερε, αλλά ακόμα αναζητούνται οι παίκτες της Μίλαν, που ουδέποτε κατέβηκαν στον επαναληπτικό.
  • Μπορούσια Ντόρτμουν-Μάλαγα 3-2  (Champions League το 2013)      Το πιο πρόσφατο παράδειγμα. Γκραν κινιόλ φινάλε, με 2 γκολ στις καθυστερήσεις για τη Ντόρτμουντ και την πρόκριση να περνά στα χέρια της. Μελανό σημείο τα γκολ οφσάιντ, για αμφότερες τις ομάδες, που για άλλη μια φορά χαλάνε την εικόνα ενός εκπληκτικού ματς.




H Γερμανική Σχολή

     
Ο γερμανικός λαός χαρακτηρίζεται από απίστευτη πειθαρχία. Για το λόγω αυτό, είτε σε εθνικό είτε σε συλλογικό επίπεδο, οι Γερμανοί ποδοσφαιριστές ουδέποτε παρέδωσαν τα όπλα, πριν τη λήξη, χωρίς να προσπαθήσουν μέχρι εσχάτων.
        Η εθνική Γερμανίας, αποτελεί μια από τις πιο παραδοσιακές δυνάμεις στο άθλημα. Έχει αγωνιστεί σε 28 από τις 33 διεθνείς διοργανώσεις που μπορούσε να αγωνιστεί, έχοντας έναν αποκλεισμό το 1950 λόγω Β΄Παγκοσμίου και 3 αρνήσεις της να συμμετέχει(1930,1964,1968). Τα τρόπαια της είναι 6, 3 Μουντιάλ και 3 Euro, ενώ συνολικά έχει 19 μετάλλια. Με άλλα λόγια έχει αγωνιστεί σε πάρα πολλούς αγώνες(142), αρκετοί των οποίων κρίθηκαν έπειτα από ανατροπή του σκορ. Σε άλλους αυτή ήταν ο θύτης, ενώ μερικές φορές υπήρξε και θύμα. Μάλιστα η πρώτη σημαντική ανατροπή σε αγώνα της, ήταν εις βάρος της, όταν στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1938, η Ελβετία κατόρθωσε μέσα σε 35 λεπτά να μετατρέψει το 2-0 σε 2-4, μπροστά στα μάτια του Χίτλερ. Η μετέπειτα πορεία της γνωστή. Θα κατακτήσει το Μουντιάλ 2 φορές έπειτα από ισάριθμες ανατροπές. Η μία το '54 με 3-2, στο περίφημο ''θαύμα της Βέρνης'', απέναντι στη Χρυσή Ουγγαρία του Πούσκας κι η άλλη 20 χρονιά μετά με 2-1, επί των Ιπτάμενων Ολλανδών του Κρόιφ. Από εκεί κι έπειτα, θα σημειώσει κάποιες προκρίσεις, γυρνώντας το σκορ με χαρακτηριστικότερες τα ημιτελικά του 1982 με τη Γαλλία, τους  '16' το '1998 αλλά και την ημι-ανατροπή  στον τελικό του Euro 96,  με το χρυσό γκολ του Μπίρχοφ. Βέβαια κάποια comeback των Γερμανών δεν έπιασαν τόπο, όπως στο Ευρωπαϊκό του 1976, όπου αρχικά σημείωσε ανατροπή στον ημιτελικό ενώ στον τελικό θα καταφέρει μετά από το 0-2 κατά της, να στείλει το ματς στα πέναλτυ και να χάσει τελικά από την περίφημη λόμπα του Πανένκα. Αλλά και στον τελικό του 1986, θα ισοφαρίσει την Αργεντινή του Μαραντόνα σε 2-2, πριν το νικητήριο γκολ του Μπουρουσάγκα. Τέλος τόσο το 1970 στο επικό ματς με την Ιταλία, όσο και το 1988 από την Ολλανδία, θα χάσει στο τέλος το εισιτήριο για τον τελικό.
      Αλλά και οι γερμανικοί σύλλογοι έχουν ισάξια κατορθώματα.Το 1988 στο Κύπελλο Ουέφα, η Μπάγερν, πήγαινε στο Μιλάνο να παίξει με την Ίντερ, σε μια προσπάθεια να γυρίσει το 0-2 του πρώτου αγώνα. Όπερ κι εγένετο 1-3, από το πρώτο ημίχρονο κιόλας. Αυτό που έχει μείνει όμως από τον ίδιο θεσμό είναι η κατάκτηση της Λεβερκούζεν, η οποία, μοιράστηκε νίκες με 3-0 με την Εσπανυόλ, στα 2 παιχνίδια, για να κερδίσει τελικά στα πέναλτυ. Αλλά κι η Βέρντερ Βρέμης, το 1993 για τους ομίλους του Ch.League, το εις βάρος της 0-3 το μετέτρεψε σε 5-3. Δεν ήταν το ίδιο τυχερή όμως η Γκλάντμπαχ το 1985, η οποία αφού κέρδισε με 5-1 στη Γερμανία, κατάφερε να αποκλειστεί μετά το 4-0 της Μαδρίτης. Και φυσικά η επική ήττα, ενώ όλοι πανηγύριζαν το τρόπαιο για την Μπάγερν Μονάχου, το 1999 από τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, η οποία αποτελεί το προπύργιο όλων των ανατροπών. Κάτι παρόμοιο είχε συμβεί και το 1987, με τη Μπάγερν να χάνει πάλι τον τίτλο με 2-1 από την Πόρτο, χάρη σε γκολ των Πορτογάλων στο 79' και το 81΄. Τέλος, αξιοσημείωτες είναι και κάποιες αναμετρήσεις στην Μπουντεσλίγκα, με κυριότερες το 4-5 από 4-0 σε 20 λεπτά της Μπάγερν επί της Μπόχουμ και το ιστορικό 7-4 της Καϊζερσλάουτερν επί της Μπάγερν,όταν το σκορ στο 56 ήταν 1-4!



Από την κόλαση στον τίτλο

   
Πιο εντυπωσιακές είναι οι ιστορίες ομάδων που κατάφεραν να φτάσουν στην κατάκτηση του τίτλου, μετά από κάποια ανατροπή. Είτε αυτό έγινε σε κάποιο ενδιάμεσο ματς, είτε ακόμα καλύτερα στον τελικό.
     Ήδη αναφέραμε τα 2 Μουντιάλ της Γερμανίας(1954,1974) και το Euro του 1996 αλλά και το έπος του Καμπ Νου, όταν στις καθυστερήσεις και μετά από κόρνερ του Ντέιβιντ Μπέκαμ ,οι νεοεισελθέντες Σέρνγχαμ και Σόλσκιερ έστειλαν τη Man U στα ουράνια. Μάλιστα, η Μάντσεστερ είχε πετύχει σημαντική ανατροπή με 2-3 κι επί της Γιουβέντους στα ημιτελικά. Ανάλογη βέβαια και η περίπτωση της Πόρτο στον τελικό του 1987. Όλα όμως είχαν ξεκινήσει πιο παλιά. Συγκεκριμένα το 1934, η Ιταλία στον τελικό του Μουντιάλ, αφού ισοφαρίσει στο 81', θα καταφέρει να πετύχει και 2ο γκολ στο 5ο λεπτό της παράτασης. Λίγα χρόνια αργότερα ήταν η σειρά της Ουρουγουάης να πετύχει κάτι ακόμα πιο σπουδαίο. Στο Μουντιάλ, του 1950, τελικός, επίσημα, δεν υπήρχε. Αντίθετα υπήρχε ο τελικός όμιλος των 4. Στο τελευταίο ματς του ομίλου, οι διοργανωτές Βραζιλιάνοι χρειάζονταν ακόμα και την ισοπαλία για να 'σηκώσουν' το τρόπαιο. Κι όμως κι ενώ προηγήθηκαν με 1-0, η 'Σελέστε' θα γυρίσει το ματς, σκορπώντας τη κυριολεκτικά τη θλίψη στους 200.000 οπαδούς του Μαρακανά. Λίγα χρόνια, αργότερα, στον τελικό της 2ης πιο σημαντικής τότε ποδοσφαιρικής διοργάνωσης, του FA Cup, η Μπέρνλι του Μάθιους, με γκολ στο 89΄και το 92' θα κάνει το 2-3(1-3 μέχρι το 68΄) της Μπόλτον σε 4-3 δίνοντας τον 1ο τίτλο στον Σερ Μάθιους, ενώ ο τελικός πήρε το προσωνύμιο ''Matτhews' Final''. To 1997 αίσθηση έκανε η το 5-4 της Μπαρτσελόνα επί της Ατλέτικο Μαδρίτης, για το Copa Del Rey , κι ενώ έχανε με 0-3. Τελικά όχι μόνο προκρίθηκε αλλά κατέκτησε και το τρόπαιο. Πιο πρόσφατα, επική αποτελεί η ημι-ανατροπή της Γαλλίας, στον τελικό του Euro 2000. Για 90 λεπτά, η αντίπαλη της Ιταλία, ήταν ανώτεροι, όταν από το πουθενά ο Βιλτόρ, που είχε μπει ως αλλαγή, θα στείλει το ματς στην παράταση, στην τελευταία κυριολεκτικά φάση. Εκεί μια άλλη αλλαγή, ο Τρεζεγκέ θα πετύχει το Χρυσό Γκολ δίνοντας τον τίτλο στη χώρα του. Βέβαια οι περισσότεροι θυμούνται την αντίπαλο της Μάντσεστερ, τόσο αγωνιστικά όσο και στην κατηγορία αυτή, τη Λίβερπουλ. Το 2005, οι 'Ρεντς' βρέθηκαν να χάνουν με τα χέρια κάτω 0-3 από τη Μίλαν στον τελικό του Champions League, στην Πόλη. Κι όμως, με ένα απίστευτο 2ο ημίχρονο θα στείλουν το ματς στην παράταση κι έπειτα στα πέναλτυ για να πανηγυρίσουν αυτοί, με ήρωα τον Ντούντεκ. Επίσης, λίγους μήνες πριν, στο Άνφιλν πέτυχαν μια απίστευτη ανατροπή επί του Ολυμπιακού. Το σκορ ήταν 2-1 μέχρι και το 87, όταν ο Στίβεν Τζέραρντ, πέτυχε το γκολ που έδωσε την απαραίτητη διαφορά γκολ στη Λίβεροπυλ, για την πρόκριση.
        Ενδιαφέρον παρουσιάζει η περίπτωση της Γαλλίας το 1984, η οποία έφτασε να ριψοκινδυνέψει την πρόκριση στον τελικό , από μια κατώτερη Πορτογαλία. Με γκολ όμως τον Ντομέργκ στο 114' και Πλατινί στο 119', θα πάρει αυτή το εισιτήριο και μετέπειτα το τρόπαιο. Όπως αντίστοιχα έπραξε κι η Ολλανδία, 4 χρόνια αργότερα στον ημιτελικό με την Γερμανία.
         Τέλος, εντυπωσιακές  είναι οι περιπτώσεις ομάδων που κατάφεραν να κερδίσουν με ανατροπή,όχι κάποιο κύπελλο αλλά το πρωτάθλημα. Όπως αυτή της Σίτυ που προαναφέρθηκε,. Ακριβώς αντίθετη η περίπτωση της Ίντερ το 2002, η οποία στο τελευταίο ματς με τη Λάτσιο, κέρδιζε με  1-2 μέχρι το ημίχρονο και μαζί τον τίτλο, για να λήξει το ματς με 4-2 υπέρ των Ρωμαίων και την Ίντερ στην 3η θέση!


  Κυνηγώντας το γκολ

     
Η κατηγορία αυτή δεν αναφέρεται σε ανατροπές με την ακριβή σημασία του όρου. Αλλά δεν είναι παράλογο να πεις ανατροπή ένα σκορ σε διπλά ματς, το οποίο μετά την έκβαση του πρώτου αγώνα έμοιαζε με άπιαστο όνειρο.
      Το 1984 είχαμε 2 τέτοιες περιπτώσεις για παράδειγμα. Η μία αφορά τη γαλλική Μετς για το Κυπελλούχων, η οποία έχασε με 2-4 στην έδρα της από την Μπαρτσελόνα, αλλά κατάφερε να κερδίσει με 1-4 στο Καμπ Νου και να προκριθεί. Η άλλη αφορά την Παρτιζάν, που στο Κύπελλο Ουέφα της ίδιας χρονιάς, προκρίθηκε στον 3ο γύρο, μετά το 4-0 στην έδρα της κι αφού είχε χάσει με 6-2 στην Αγγλία από την ΚΠΡ..Εντυπωσιακό και το 7-3 της Ουέρντιγκεν επί της Ντυναμό Δρέσδης, μετά το 2-0 του πρώτα αγώνα, για το Κυπελλούχων του '86. Όπως και το 5-4,  της Άνβερπ το 1989 .Παράλληλα, έχουμε τις  περιπτώσεις των Λεβερκούζεν και Ρεάλ που προαναφέραμε πιο πάνω.  Ύστερα το 2004, στο Champions League των εκπλήξεων, είχαμε 2 χαρακτηριστικά παραδείγματα. Το πρώτο είναι το 4-0 της Λα Κορούνια με τη Μίλαν, ενώ είχε χάσει με 4-1 στο Σαν Σίρο. Το άλλο είναι το απίστευτο κατόρθωμα της Μονακό. Οι Μονεγάσκοι, έχαναν με 4-1 στη Μαδρίτη αλλά ο  πρώην Μερένχες, Μοριέντες, θα κάνει το 4-2 στο 85'. Στον επαναληπτικό ο Ραούλ θα κάνει σχετικά έυκολα το 0-1 κι η Μονακό έψαχνε πλέον 3 γκολ. Και τα πέτυχε τελικά, με πρωταγωνιστή τον Ζιουλί. Το 2012 η Τσέλσι, κατάφερε να κερδίσει με 3-1 τη Νάπολι στην έδρα της, όσο είχε χάσει δηλαδή στην Ιταλία και να βάλει και 4ο γκολ στην παράταση. Κάτι αντίστοιχο είχε πάθει το 2000 από την Μπαρτσελόνα, η οποία όμως στο Καμπ Νου κέρδισε 5-1 αντί για 4-1. Τέλος, όλοι φέτος θαυμάσαμε το 4-0 της Μπαρτσελόνα, μετά την αποκαρδιωτική ήττα με 2-0 από τη Μίλαν.
         Ακόμα πιο ενδιαφέρουσες είναι οι περιπτώσεις των ομάδων που αναζητούσαν πολλά γκολ σε κάποιο ματς πρωταθλήματος ή ομίλου, ώστε να προκριθεί ή να κερδίσει την πρωτιά. Τις περισσότερες φορές με αμφιλεγόμενο τρόπο όμως. Όπως το 2012, όταν η Λυών στο τελευταίο ματς του Δ'ομίλου μετέτρεψε το 1-0 της Ντ.Ζάγκρεμπ σε...1-7 αφήνοντας εκτός τον Άγιαξ στην ισοβαθμία κι ενώ της αρκούσε και το 1-5. Κι αν η μετέπειτα φήμες για Κροάτες παίχτες σε πρακτορεία στοιχήματος σόκαραν, τι να πούνε και οι Βραζιλιάνοι το 1978 στο Μουντιάλ. Εκεί η Αργεντινή έπρεπε να κερδίσει στο τελευταίο ματς το Περού με 4-0 για να περάσει. Με τα τανκς του Περόν , έξω από το γήπεδο, το ματς τελείωσε τελικά 6-0, αφήνοντας εκτός τελικού τη μισητή τους Βραζιλία.
     Υπάρχουν βέβαια και 2 λιγότερο εκκωφαντικές αντίστοιχες ελληνικές περιπτώσεις, αλλά διόλου
άγνωστες. Η μία είναι to 3-0 του ΠΑΟ με τον Ερυθρό Αστέρα και με τον Παπαδόπουλο στην εξέδρα και η άλλη το πιο διεφθαρμένο κατά την UEFA ματς στα κύπελλα Ευρώπης, το 5-2 του Πανιώνιου(από 0-1) κατά της Ντιναμό Τιφλίδας.





Οι λιγότερο ενδιαφέρουσες περιπτώσεις και το ρεκόρ

      Υπάρχουν φυσικά και αμέτρητες ανατροπές που έγιναν σε αδιάφορα ματς πρωταθλημάτων, ή έστω από ομάδες που τελικά δεν ευτύχησαν στους ομίλους κάποιας διεθνούς διοργάνωσης. Ενδεικτικά κάποιες από αυτές είναι:
-Το 3-1 και 4-2 της Γαλλίας, που τελικά έγινε 5-4 για τη Γιουγκοσλαβία στα ημιτελικά του Euro 1960.
-Το 3-0 σε 3-5 της Πορτογαλίας επί της Κορέας, το 1966, στη πορεία για την 3η θέση του Μουντιάλ
-Η νίκη με 2-1 στην παράταση των Νοτιο Κορεατών κόντρα στην Ιταλία, για το Μουντιάλ του 2002, με το ματς να ισοφαρίζεται στο 87'
-Το 3-0  σε 3-5 της Μάντσεστερ για το 2001,αγωνιζόμενη κόντρα στην Τότεναμ με κάθε ομάδα να σκοράρει σε διαφορετικό ημίχρονο
-Το 4-3 από 0-3 της Τρανμίρ επί της Σαουθάμπτον για το κύπελλο του 2001, με τον Ραϊνταόυτ να σημειώνει χατ-τρικ.
-Η επικράτηση με 10 παίκτες κι ενώ έχαναν με 3 γκολ της Σίτυ κόντρα στην Τότεναμ, για το κύπελλο του 2004.
-Το εκπληκτικό χατ-τρικ σε 15' του Κανού,για το 2-3 της Άρσεναλ επί της Τσέλσι το 1999.
-Τα 3 γκολ σε 6 λεπτά για το 3-2 επί της Σαμπντόρια, από την Ίντερ, το 2005
-Το κρεσέντο του Νιχάτ και της Τουρκίας στο διάστημα 87-89, για την πρόκριση στα προημιτελικά του Ευρο 2008
-Το 5-4 μέσα σε 30 λεπτά και με πέναλτυ στο 90', της Μαρσέιγ επί της Μονπελιέ(από 0-4)

       
Ανάμεσά τους βρίσκουμε όμως την κορυφαία ανατροπή όλων των εποχών. Είναι ο αγώνας μεταξύ Τσάρλτον και Χάντερσφιλντ, για την Division 2, το 1957. Με 28 λεπτά να απομένουν η  Χάντερσφιλντ, προηγείτο με 5-1. Κάπου εκεί οι παίκτες της Τσάρλτον είπαν να... παίξουν κάνοντας το σκορ ούτε λίγο ούτε πολύ 6-5 υπέρ τους!Στο 81΄η αντίπαλός της θα ισοφαρίσει, αλλά η Τσάρλτον δεν είχε πει την τελευταία της λέξη. Έτσι στο 89', ο Τζόνυ Ράιαν θα κάνει το 7-6 δίνοντας την ανέλπιστη νίκη.



     Όλες αυτές οι ανατροπές δείχνουν ένα χαρακτηριστικό των ποδοσφαιριστών που τις κατάφεραν , το οποίο θα έπρεπε να αποτελεί παράδειγμα για τη καθημερινή ζωή όλων. Αυτό είναι το σθένος και το πείσμα να μην τα παρατήσεις ποτέ, παρά την πρόσκαιρη αποτυχία. Ο τροχός γυρίζει κι οι ...loosers γίνονται νικητές και το αντίστροφο.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου