7.1.13

3-Point Play: Οι αλλοπρόσαλλοι Kings


 Arco Arena, 2002. Ο εφιάλτης κάθε φιλοξενούμενου. Στις κερκίδες 17.000 ενθουσιώδεις θεατές, οι περισσότεροι εξοπλισμένοι με κουδούνια, για να ενοχλούν τον αντίπαλο με το θόρυβο. Στο παρκέ ακόμα χειρότερα: μία ομάδα (με όλη τη σημασία της λέξης) από τις καλύτερες του ΝΒΑ. Ο Vlade Divac με τον Chris Webber να κυριαρχούν στη ρακέτα, ο "δικός μας" Peja Stojakovic στην καλύτερη φάση της καριέρας του και οι Bibby και Christie στις θέσεις των γκαρντ.
Εκείνες τις μέρες το Sacramento


ήταν ο σημαντικότερος ανταγωνιστής της δυναστείας Σακίλ-Κόμπε και ίσως να άξιζε ένα πρωτάθλημα (για τους λάτρεις των θεωριών συνωμοσίας υπάρχει το 6ο ματς των δυτικών τελικών του 2002).

  Σταδιακά όμως ήρθε και η παρακμή. Το συμπαθητικό αλλά αντιτουριστικό Σακραμέντο (πρωτεύουσα της Καλιφόρνια για ...μυστήριους λόγους) αντιμετώπισε τη μοίρα όλων των "small-market teams", δηλαδή των ομάδων που βασίζονται σε μικρές αγορές των ΗΠΑ. Πιο μικρή δηλαδή δεν ...γίνεται, αφού το Σακραμέντο έχει λίγους παραπάνω κατοίκους από τη Θεσσαλονίκη! Τέλος πάντων από τότε οι "Βασιλιάδες" τα βρίσκουν σκούρα και ο...θρόνος είναι πολύ μακριά. Το οξύμωρο είναι πως ειδικά φέτος έχουν άφθονο ταλέντο, το οποίο δεν μεταφράζεται όμως σε νίκες. Ναι καλά διαβάσατε ΆΦΘΟΝΟ! Πως αλλιώς να τους χαρακτηρίσουμε, όταν διαθέτουν δύο από τους πιο χαρισματικούς (αλλά και προβληματικούς) παίκτες του πρωταθλήματος. Τον Tyreke Evans και τον DeMarcus Cousins.

Ο rookie που έκανε θαύματα

  Το 2009 οι Kings επέλεξαν στο νούμερο 4 του ντραφτ τον Evans, από το πανεπιστήμιο του Memphis. Αμέσως ο 20χρονος πλέι μέικερ τους δικαίωσε για την επιλογή τους, πραγματοποιώντας μια ιστορική σεζόν. Συγκεκριμένα έγινε ο τέταρτος παίκτης στην ιστορία του ΝΒΑ που είχε κατά μέσο όρο πάνω από 20 πόντους 5 ριμπάουντ και 5 ασίστ στην πρώτη του χρονιά! Ποιοι είναι οι άλλοι τρεις; Ο "θρύλος" Όσκαρ Ρόμπερτσον, ο Λεμπρόν Τζέιμς και o greatest ever Μάικλ Τζόρνταν! Και φυσικά αν είσαι προπονητής και ένας παίκτης σου έχει πραγματοποιήσει ένα τέτοιο επίτευγμα τι κάνεις; Τον αλλάζεις θέση! Αυτήν τη λαμπρή ιδέα είχαν οι παράγοντες των Kings και ειδικά οι κόουτς Westphal και Smart. Έτσι σταδιακά ο Evans άλλαξε θέση, παίζοντας αρχικά 2άρι και τώρα small forward! Παράλληλα ταλαιπωρήθηκε από μικροτραυματισμούς, ενώ δεν έχει βελτιώσει τη σημαντικότερη αδυναμία του : το σουτ. Ωστόσο στη μέρα του μπορεί να είναι ο κορυφαίος του γηπέδου, αρκεί να έχει την μπάλα και να τον εμπιστεύεται η ομάδα του. Αν το Σακραμέντο δεν μπορέσει να εκμεταλλευτεί τις τεράστιες δυνατότητές του, σίγουρα θα βρεθεί κάποιος άλλος "μνηστήρας"...


Το ανώριμο θηρίο

   Ένα χρόνο και μια θέση μετά τον Evans, η επιλογή των Kings ήταν ο Cousins. Οι ειδικοί που μιλούσαν με θαυμασμό για τα σωματικά του προσόντα (2.11, 120 κιλά) αλλά ανησυχούσαν για τον χαρακτήρα του δικαιώθηκαν στο έπακρο. Ο Cousins είναι ο κλασικός κακομαθημένος σταρ, που θυμίζει κάτι από ...Mπαλοτέλι αλλά στη μέρα του δεν παίζεται! Τη μία μέρα θες να τον δώσεις με ανταλλαγή όσο πιο μακριά γίνεται, την άλλη η στατιστική γράφει 31 πόντους και 20 ριμπάουντ όπως προχθές στο Τορόντο και απλά τον συγχωρείς. Τα ερωτήματα όμως παραμένουν: θα ωριμάσει ποτε; Μπορεί να οδηγήσει την ομάδα σε νίκες; Η πιο πιθανή απάντηση είναι "ναι" αφού οι περισσότεροι κάποια στιγμή βάζουν το μυαλό στο κεφάλι τους και σοβαρεύονται, με τρανό παράδειγμα τον Zach Randolph. Για ...ταχύρυθμα μαθήματα, μπορούν οι Kings να τον στείλουν στην αγαπημένη μας Βοστώνη, για να τον περιλάβει ο Kevin Garnett!


Οι υπόλοιποι

Φυσικά δεν υπάρχουν μόνο οι προαναφερθέντες, άλλα και άλλοι πολλά υποσχόμενοι παίκτες, όπως οι Thomas, Thordon και Robinson. Το ζητούμενο είναι όλοι αυτοί να δουλέψουν σαν σύνολο κι αν αυτό δεν γίνεται, να γίνουν οι κατάλληλες κινήσεις από τη διοίκηση. Μέσα σε όλα όμως οι Kings έχουν να αντιμετωπίσουν και την ατέλειωτη συζήτηση περί μετακόμισης σε άλλη πόλη, καθώς και γηπεδικό πρόβλημα, αφού η Sleep Train Arco Arena θεωρείται ξεπερασμένη για να φιλοξενεί ομάδα ΝΒΑ. Το σίγουρο είναι ότι προς το παρόν οι ένδοξες μέρες του Webber και του Peja φαίνονται πολύ μακρινές...


5 Ακόμα σκέψεις

1 Η κλεψύδρα αδειάζει για τους Lakers. Ο Howard σκιά του εαυτού του, ο Gasol εκτός κλίματος και η επιστροφή του Nash δεν άλλαξε και πολλά. Ο Kobe προσπαθεί μόνος του, αλλά η ομάδα φανερά πλέον δεν "τραβάει" και είναι πιθανό να μην μπει καν στα playoffs!


2 Το Λος Άντζελες πέφτει, ενώ το Χιούστον ανεβαίνει. Όταν έγινε η ανταλλαγή του Harden, όλοι έλεγαν πως προτίμησε να πληρώνεται καλά και να παίζει για μία από τις τελευταίες ομάδες της Δύσης. Πλέον οι Ρόκετς είναι 6οι και συνεχίζουν, έχοντας και την πιο θεαματική επίθεση στο πρωτάθλημα!

3 Σιγά σιγά μαζεύονται οι επιστημονικές αποδείξεις για να πούμε κι επίσημα πως η Μινεσότα είναι καταραμένη! Δεύτερος τραυματισμός του Love στο ίδιο χέρι, ο Rubio έξω ξανά με πρόβλημα στη μέση κι άλλοι 4-5 τραυματίες...

4 12 σερί χρόνια το Ντάλας μπαίνει στα playoffs, δηλαδή από την τρίτη χρονιά του Νοβίτσκι στο πρωτάθλημα και μετά. Φέτος το σερί θα λάβει τέλος, μόλις 2 χρόνια μετά τον πρώτο τίτλο των Μαβερικς (και μία από τις αγαπημένες μου σειρές τελικών)

5 Eric Gordon is back!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου