11.4.13

Top 10 football buzzer-beaters. Από τον Σαντάνα...στον Σόλσκιερ

       Το γκολ του Σαντάνα το βράδυ της Τρίτης, έδωσε ανείπωτη χαρά σε έναν από τους πιο ενθουσιώδεις λαούς, αυτόν της Ντόρτμουντ. Όχι μόνο γιατί έδωσε την πρόκριση στους '4' στην ομάδα τους μετά από 15 χρόνια μετά την τελευταία τους παρουσία. Αλλά κυρίως γιατί έγινε με έναν μοναδικό τρόπο. Έναν τρόπο αμιγώς Γερμανικό. ΟΙ παίκτες της Μπορούσια βρήκαν το σθένος και πέτυχαν μια από τις μεγαλύτερες ανατροπές όλων των εποχών και πήραν την πρόκριση. Μπορεί το 3ο τους γκολ να ήταν οφσάιντ και μάλιστα 2 φορές(είχε προηγηθεί βέβαια οφσαίντ και στο γκολ της Μάλαγα). Μετά όμως κι από το 2-2 του Ρόις αλλά και την ατμόσφαιρα που είχε προηγηθεί, θεωρώ πως δεν είναι δυνατόν να υπήρχε διαιτητής, ακόμα και...ρομπότ να ήταν που να το καταλόγιζε. Μην ξεχνάμε εξάλλου πως η φάση είναι οριακή κι ενώ οι θεατές έχουν την ευχαίρεια χιλιάδων ριπλέυ, αυτός έπρεπε να πάρει μια απόφαση σε ένα τέτοιο κλίμα. Και πήρε τη σωστή. Διότι αν δεν το μετρούσε, όχι μόνο θα στερούσε την Ιστορία του Ποδοσφαίρου από μια ακόμα χρυσή σελίδα, αλλά στην τελική θα στερούσε από την Μπορούσια μια πρόκριση, την οποία δικαιούταν με βάση την εικόνα της στα 2 ματς.



          Αυτό όμως που κάνει το γκολ του Αουγκούστο Σαντάνα να ξεχωρίζει είναι ότι επιτεύχθηκε πραγματικά λίγο πριν τη λήξη, μην αφήνοντας χρόνο αντίδρασης στη Μάλαγα. Για να δανειστούμε έναν μπασκετικό όρο, ήταν ένα πραγματικό buzzer-beater. Έτσι, καθώς το κλίμα των επερχόμενων πλέυοφς του ΝΒΑ μας έχει επηρεάσει κι εμάς, θα προσπαθήσουμε να πράξουμε κάτι ανάλογο και να δημιουργήσουμε ένα τοπ 10 των καλύτερων buzzer beater, της ποδοσφαιρικής ιστορίας, με βάση την ομορφιά τους τη σημαντικότητα και φυσικά το μετέπειτα αποτέλεσμα.


Νo10:  ΣΤΗΒΕΝ ΤΖΕΡΑΡΝΤ Λίβερπουλ-Γουέστ Χαμ 3-3 (Τελικός κυπέλλου Αγγλίας 2006)

     Η πρωταθλήτρια Ευρώπης της προηγούμενης χρονιάς Λίβερπουλ, τα είχε βρει σκούρα απέναντι στη μαχητική λονδρέζικη ομάδα. Το ματς έφτανε στο τέλος κι οι αμυντικοί των 'ζαχαρωτών' είχαν σταματήσει κάθε επίθεση της Λίβερπουλ. Η λύση για το σπάσιμο της άμυνας βρέθηκε από τον αρχηγό Τζέραρντ. Μια βολίδα από τα 35 μέτρα, στο 90:08 του αγώνα έστειλε το ματς στην παράταση κι έπειτα στα πέναλτυ, όπου η ομάδα του Μπενίτεθ κέρδισε το τρόπαιο



Νο9:  ΖΙΝΕΝΤΙΝ ΖΙΝΤΑΝ  Γαλλία-Αγγλία 2-1  (Όμιλοι Ευρο 2004)

     Λίγο πριν την πατήσουν από τη δικιά μας εθνική, οι Γάλλοι είχαν πετύχει μια από τις κορυφαίες ανατροπές της δεκαετίας. Σε ένα μοιρασμένο ματς, η Αγγλία του Ντέιβιντ Μπέκαμ, είχε ευτυχήσει να προηγηθεί με τον Λαμπάρντ κι η νίκη ήταν κοντά. Ο μέγας Ζιζού είχε άλλη άποψη. Αφού ισοφάρισε με εκπληκτικό φάουλ στο 91ο λεπτό κλίθηκε να εκτελέσει το πέναλτι που κέρδισε ο Ανρί στο 93ο λεπτό. Η εκτέλεσε ήταν άψογη κι η Γαλλία ήρε μια νίκη και ψυχολογίας, αφού μια ακόμη αποτυχία μετά το κάζο του 2002, θα έφερνε την καταστροφή στην ομάδα.



Νο8:  ΝΤΕΪΒΙΝΤ ΜΠΕΚΑΜ   Αγγλία-Ελλάδα  2-2   (Προκριματικά Παγκοσμίου Κυπέλλου 2002)

     Ο νεοφερμένος Ρεχάγκελ σε εκείνο το ματς είχε δείξει σε αυτό το ματς τα πρώτα δείγματα των...μαγικών ικανοτήτων του. Η αδιάφορη εθνική μας, με μια ανέλπιστα καλή εμφάνιση βρισκόταν να προηγείται με 1-2 μέχρι το 93ο λεπτό. Κάπου εκεί η Αγγλία κέρδισε ένα φάουλ αρκετά μακριά από την περιοχή. Με το ρολόι να δείχνει 92:43, ο αρχηγός Μπέκαμ, με μια αριστοτεχνική εκτέλεση, άφησε άγαλμα τον Νικοπολίδη, ο διαιτητής μετά σφύριξε τη λήξη κι Αγγλία προκρίθηκε απευθείας  στο Μουντιάλ, δίχως μπαράζ.



Νο7: ΚΟΥΝ ΑΓΟΥΕΡΟ   Μάντσεστερ Σίτυ-ΚΠΡ 3-2  (Τελευταία αγωνιστική Πρεμιερ Λιγκ 2012)


      Έχουν ειπωθεί οι λεπτομέρειες για αυτό το ματς. Η ΚΠΡ έπαιζε την παραμονή, η Σίτυ το πρωτάθλημα. Η ΚΠΡ είχε το 1-2 υπέρ της, αλλά το αποτέλεσμα στο Μπόλτον την έσωζε ούτως ή άλλως. Η Σίτυ έκανε την αντεπίθεσή της και στην τελευταία φάση του ματς ο Αργεντινός πέτυχε το 3-2, στο 93:20 για την ακρίβεια και η Σίτυ κέρδισε από του πουθενά τον τίτλο.




Νο6:    ΝΑΓΙΜ   Άρσεναλ-Ρεάλ Σαραγόσα 1-2   (Τελικός Κυπέλλου Κυπελλούχων 1995)

       Θα μπορούσε να είναι πιο ψηλά το γκολ αυτό. Έδωσε δα ολόκληρο ευρωπαϊκό τρόπαιο. Αλλά κάτι η ''κουνελιά'' του Σίμαν, κάτι ότι το Κυπελλούχων θεωρούταν 3η πιο σημαντική διοργάνωση τότε, κάτι ότι είναι ο πιο άσημος παίκτης της λίστας, όλα αυτά τον οδήγησαν στην 6η θέση. Ήταν το τελευταίο λεπτό της παράστασης, 119:16 συγκεκριμένα, όταν ο Ισπανός έπιασε ένα σουτ πίσω από τα 40 μέτρα που έπιασε στον ύπνο τον Σίμαν. Κάτι ανάλογο με τον Ροναλντίνιο 7 χρόνια μετά.




Νο5: ΑΝΤΡΕΣ ΙΝΙΕΣΤΑ  Τσέλσι-Μπαρτσελόνα 1-1(Ημιτελικά Champions League 2009)
                                   Ισπανία-Ολλανδία       1-0(Τελικός Παγκοσμίου Κυπέλλου 2010)


     Ο αδικημένος Ισπανός, σε σχέση με τους Κριστιάνο και Μέσι, ευτύχησε να είναι εις διπλούν στη λίστα. Απλά ο τρόπος που προήλθαν τα 2 γκολ είναι που τα υποβαθμίζει. Το γκολ στο Μουντιάλ ήταν ένα κλασσικό τελείωμα και με 5 λεπτά να απομένουν, με τις καθυστερήσεις. Βέβαια ήταν σε τέτοιο σημείο ώστε να μην υπάρχει αντίδραση από την Ολλανδία. Το άλλο είναι πιο περίπλοκο. Επιτεύχθηκε πραγματικά στο τέλος του αγωνα, στο 92:10, κι οδήγησε την Μπάρτσα στο τρόπαιο. Απλά το συγκεκριμένο ματς, είχε μια απίστευτα κακή διαιτησία κατά της Τσέλσι, η οποία αν δεν υπήρχε, πιθανόν να μην άφηνε το γκολ του Ινιέστα να είναι καθοριστικό


 


Νο4:  ΦΑΜΠΙΟ ΓΚΡΟΣΟ   Γερμανία-Ιταλία 0-2   (Ημιτελικά  Παγκοσμίου Κυπέλλου 2006)

     Δεν ήταν μόνο το πολύ καλό πλασέ. Ούτε η πρόκριση στο δρόμο για το κύπελλο. Το γκολ αυτό στο 119ο λεπτό, σημειώθηκε μπροστά στους Γερμανούς φιλάθλους, δείχνοντάς τους πως κι οι υπόλοιποι παλεύουν τα ματς μέχρι τέλους. Το γκολ του Ντελ Πιέρο λίγα λεπτά αργότερα, απλά έβαλε το κερασάκι στην τούρτα.



Νο3:  ΝΤΕΝΙΣ ΜΠΕΡΓΚΑΜΠ    Αργεντινή-Ολλανδία 1-2(Προημιτελικά Παγκοσμίου Κυπελλλου 1998)


        To γεγονός ότι επιτεύχθηκε σε νοκάουτ αγώνα σε Μουντιάλ του δίνει άπειρους πόντους. Ειδικά αν υπολογίσουμε την απίστευτη ομορφιά του γκολ. Κοντρόλ από τον Θεό, ντρίμπλα που άφησε άγαλμα τον Αγιάλα και υπέροχο τελείωμα.Με το τέρμα αυτό στο 90ο λεπτό του αγώνα ο Μπέργκαμπ έστειλε τη χώρα του στα ημιτελικά, κόντρα στην πανίσχυρη Βραζιλία του Ρονάλντο και μια από τις πιο ισχυρές ομάδες της Αργεντινής στο Καναβάτσο.




Νο2:   ΡΙΒΑΛΝΤΟ    Μπαρτσελόνα-Βαλένθια   3-2  (Τελευταία αγωνιστίκη Πριμέρα Ντιβιζιόν 2001)


        Λίγα χρόνια πριν την έναρξη της αυτοκρατορίας των Ροναλντίνιο,Τσάβι,Ινιέστα και Μέσι, η Μπαρτσελόνα έψαχνε τα πατήματά της. Η φυγή του Φίγκο φαίνεται να κόστισε κι οι Καταλανοί βρίσκονταν στην 5η θέση, εκτός Champions League. Κάπου εκεί έλαμψε το άστρο ενός από τα μεγαλύτερα 10αρια όλων των εποχών. Ο δικός μας Ριβάλντο, έβαλε 2 γκολ για το 2-2, πριν να σημειώσει χατ-τρικ με ένα απίστευτο ψαλιδάκι στο 88ο λεπτό .Έτσι η Μπάρτσα έφτασε στη βαθμολογία τη Βαλένθια, της οποίας υπερτερούσε στην ισοβαθμία.Το γκολ αυτό θεωρείται από τα καλύτερα της ιστορίας.



Νο1 : ΟΛΕ ΓΚΟΥΝΑΡ ΣΟΛΣΚΙΕΡ   Μπάγερν Μονάχου Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ 1-2 (Τελικός Τσάμπιονς Λιγκ 199)

        
         Η πρώτη θέση πιστεύω πως ήταν προφανής για όλους. Όπως κι η ιστορία του γκολ. Γρήγορο προβάδισμα για την Μπάγερν κι ασταμάτητη προσπάθεια για την ανατροπή από τη Μάντσεστερ επί 85 λεπτά.Τελικά χρειάζονταν να έρθουν οι καθυστερήσεις ώστε η Μάντσετερ, πρώτα με τον Σέρνγχαμ και μετά με τον Σόλσκιερ στο 90+3',να κατακτήσει το πιο ανέλπιστο μεγάλο τίτλο, όλων των εποχών.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου