21.3.13

O απολογισμός κι η συνέχεια του Champions League

   Η φάση των ''16'' ,τόσο για το Champions League ολοκληρώθηκε με αρκετή επιτυχία αλλά και χωρίς μεγάλες εκπλήξεις.Στους αγώνες βέβαια  της τελευταίας εβδομάδας δεν έλλειπαν οι συγκινήσεις, οι ανατροπές και το άγχος μέχρι το τελευταίο σφύριγμα του διαιτητή. Μετά την επιτυχημένη προσπάθεια του ΚΑΜΙkaze να προβλέψει την έκβαση των ζευγαριών στους '16' του Champions League, από τον Δεκέμβρη κιόλας, με μόνο 2 αποτυχίες κι αυτές εν τέλει για ένα γκολ, νιώθουμε ως χρέος μας πλέον να συνεχίσουμε στο ίδιο μοτίβο.
 

   Τα πρωταθλήματα έχουν στρίψει στην τελική τους ευθεία και στα περισσότερα από αυτά, αν όχι σε όλα, ο πρωταθλητής είναι ήδη γνωστός. Έτσι όλες οι ομάδες, έχουν κάνει τον προγραμματισμό τους για το υπόλοιπο, με σαφείς προτεραιότητες. Άλλες θα επικεντρωθούν στα εγχώρια, διεκδικώντας το κύπελλο, την έξοδο και για την επόμενη χρονιά στην Ευρώπη, αλλά και τις όποιες πιθανότητες για διεκδίκηση του πρωταθλήματος. Άλλες, απαλλαγμένες από στόχους στις χώρες τους, έχουν σαφή διάθεση να επικεντρωθούν στην ευρωπαϊκή πορεία. Τα ζευγάρια λοιπόν είναι γνωστά κι εμείς είμαστε έτοιμοι για τις προβλέψεις μας, αφού κάνουμε τον απολογισμό της προηγούμενης φάσης.


Το 6/8 του ΚΑΜΙkaze στο Champions League

      Όπως προαναφέραμε, είχαμε προβεί σε μια πρώιμη προσπάθεια προβλέψεων από τον Δεκέμβρη ακόμα, βάζοντας τα τότε δεδομένα σε σειρά, αλλά και κρίνοντας, με βάση τις ενδείξεις που είχαμε, τις μελλοντικές κινήσεις των ομάδων για τους επόμενους μήνες. Και ειδικά για τον μήνα Ιανουάριο και τη χειμερινή μεταγραφική περίοδο που τον συνοδεύει. Πιο αναλυτικά για τα ζευγάρια:


  • ΓΑΛΑΤΑΣΑΡΑΪ - ΣΑΛΚΕ : 

-Τι είχαμε αναφέρει: Το γεγονός ότι το χρήμα ''ρέει'' άφθονο για την Γαλατά, δε μας άφησε ασυγκίνητους. Η ομάδα που είχε φτιάξει στις αρχές της χρονιάς ήταν πολύ δυνατή και με τον κατάλληλο προπονητή, τον έμπειρο Τερίμ. Παράλληλα, η Σάλκε δε θύμιζε σε πολλά την ομάδα που έφτασε στα ημιτελικά το 2011. Ίδιο πλάνο και γνωστό για τον αντίπαλο της, χωρίς αυτό βέβαια να είναι τεράστιο αρνητικό. Εν τέλει δώσαμε την πρόκριση στην ψυχωμένη Γαλατασαράι.

-Τι έγινε τελικά: Οι παράγοντες κι οι επενδυτές της Γαλατά δεν ήθελαν να συνεχιστεί η τουρκική αποτυχία στον αθλητισμό, μετά τις αποτυχημένες προσπάθειες σε Ευρωλίγκα και Φόρμουλα 1. Έτσι έκαναν την υπέρβαση φέρνοντας τους Σνάιντερ,Ντρογκμπά στην Πόλη. Οι δυο τους, χωρίς να είναι καταλυτικοί, βοήθησαν την ομάδα τους, μαζί με τον τρομερό Γιλμάζ, να προκριθεί, παρόλη την αποτυχία στην Τουρκ Τέλεκομ Αρίνα. Η Σάλκε πλήρωσε την απώλεια βάθους πάγκου, κάτι που φάνηκε τόσο από τις απουσίες βασικών μελών της, όσο κι από το γεγονός πως ο κορυφαίος της στις δυο αναμετρήσεις ήταν ο νεοφερμένος Μπαστός. Η πρόκριση πήγε στη Γαλατασαράι, μετά από μεγάλο διπλό μέσα στο Γκελζενκίρχεν με σκορ 2-3.

  • ΣΕΛΤΙΚ - ΓΙΟΥΒΕΝΤΟΥΣ :

-Τι είχαμε αναφέρει: Δεν χρειάστηκαν πολλά λόγια. Τεράστια η διαφορά δυναμικότητας μεταξύ τους, η Γιούβε ψάχνει το βήμα παραπάνω στην Ευρώπη κι η Σέλτικ, με μοναδικό σταρ τον δικό μας Σαμαρά δεν έδειχνε ικανή να την ανακόψει, παρά τις μεγάλες εμφανίσεις με την Μπαρτσελόνα.Η πρόκριση στη Γιουβέντους χωρίς δεύτερη σκέψη.

-Τι έγινε τελικά: Η 'Βέκια Σενιόρα' καθάρισε την υπόθεση από τον πρώτο κιόλας αγώνα, και με συνολικό σκορ 5-0 έδειξε στη Σέλτικ την αδυναμία της. Η Γιουβέντους συνεχίζει με φόρα.



  • ΑΡΣΕΝΑΛ - ΜΠΑΓΕΡΝ ΜΟΝΑΧΟΥ:


-Τι είχαμε αναφέρει: Αμφίρροπο ζευγάρι. Η Άρσεναλ κάθε χρόνο πετυχαίνει δύσκολο αντίπαλο, και πάντα καταφέρνει να χάσει την πρόκριση στο εκτός έδρας παιχνίδι. Η Μπάγερν προετοιμαζόταν για το πρωτάθλημα από τον Δεκέμβρη, αλλά η χειμερινή διακοπή κι απουσία στόχων για τους ΄Γκάνερς΄, μας οδήγησαν στο συμπέρασμα πως η Άρσεναλ μπορεί φέτος το βήμα παραπάνω. Παράλληλα τονίσαμε πως είναι δύσκολο να μην δούμε βρετανική ομάδα στη συνέχεια, μετά το μακρινό 1996. Ο λόγος που δίναμε περισσότερους πόντους στην Άρσεναλ από τη Γιουνάιτεντ, παρακάτω

-Τι είδαμε τελικά: H Μπάγερν όχι μόνο δεν επηρεάστηκε από τη διακοπή του χειμώνα, αλλά μετρούσε μόνο νίκες στο 2013. Στο ματς του Έμιρέιτς΄ η Άρσεναλ κι ο Σέζνι, εμφανίστηκαν κατώτεροι των προσδοκιών.Με σκορ 1-3 έδειξαν πως αυτή τη φορά την πρόκριση την έχασαν εντός κι όχι εκτός έδρας. Κι όμως βρήκαν το σθένος, να νικήσουν με 0-2 μέσα στη Γερμανία, κι αν ο Ζερβίνιο έβρισκε στόχο στο 87' θα μιλούσαμε για μια τεράστια πρόκριση. Αυτό εν τέλει δεν έγινε, η Άρσεναλ πλήρωσε το κακό πρώτο της παιχνίδι κι η Μπάγερν Μονάχου πέρασε δίκαια αλλά και με άγχος στα προημιτελικά της διοργάνωσης.




  • ΣΑΧΤΑΡ ΝΤΟΝΕΤΣΚ - ΜΠΟΡΟΥΣΙΑ ΝΤΟΡΤΜΟΥΝΤ
-Τι είχαμε αναφέρει: Δυο από τις πιο επιθετικές ομάδες της διοργάνωσης, αλλά και με πολύ εντυπωσιακές εμφανίσεις στους ομίλους καθιστούσαν ένα όμορφο ζευγάρι. Ωστόσο, το τεράστιο κενό στο ουκρανικό πρωτάθλημα κι η φετινή προσήλωση στην Ευρώπη για την Μπορούσια, μας οδηγούσαν στο συμπέρασμα πως θα περάσει η  Μπορούσια Ντόρτμουντ.

-Τι έγινε τελικά: To κενό στο ουκρανικό πρωτάθλημα όντως επηρέασε την Σαχτάρ, αφού δεν κατάφερε ούτε στην έδρα της να κερδίσει, δίνοντας ένα μεγαλύτερο ενδιαφέρον στον επαναληπτικό. Η Μπορούσια Ντόρτμουντ αποδείχθηκε πολύ σοβαρή, συνέτριψε με 3-0 στο 'Βεστφάλεν' την αντίπαλό της κι έτσι το ευρωπαϊκό ταξίδι της ,συνεχίζεται.



  • ΜΙΛΑΝ - ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ
-Τι είχαμε αναφέρει: Χαρακτηριζόταν ως πρόωρος τελικός, αλλά μόνο στα χαρτιά. αρκετή διαφορά δυναμικότητας μεταξύ των δυο τους, σε καμία περίπτωση αντίστοιχο του περσινού ζευγαριού. Η Μπαρτσελόνα ήταν το φαβορί και μόνο μια προσθήκη τον Γενάρη θα μπορούσε η Μίλαν να έχει περισσότερες ελπίδες για την πρόκριση.

-Τι έγινε τελικά:  Η προσθήκη έγινε τελικά για την Μίλαν, αλλά ο Μπαλοτέλι δεν είχε δικαίωμα συμμετοχής. Το 2-0 του Σαν Σίρο κι η κακή εμφάνιση της Μπαρτσελόνα έδωσαν πολλές ελπίδες στη Μίλαν. Ωστόσο, μάλλον την υπερτιμήσαμε. Στον επαναληπτικό, δεν μπήκε ποτέ να αγωνιστεί, η έλλειψη ηγέτη εκτός του Ελ Σαραουΐ ήταν εμφανής. Έτσι η Μπαρτσελόνα κι ο Μέσι βρήκαν την ευκαιρία να παίξουν το παιχνίδι τους και να προκριθούν πανηγυρικά με το εμφατικό 4-0. Διαμαρτυρίες για μια ακόμη χρονιά υπήρχαν για το 2ο γκολ-οφσάιντ της Μπάρτσα, αλλά σε αντίθεση με πέρσι, δεν μπορούσε η Μίλαν να σταθεί σε κάτι τέτοιο, όταν δεν άξιζε τίποτα παραπάνω από τον αποκλεισμό.

  • ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ - ΜΑΝΤΣΕΣΤΕΡ ΓΙΟΥΝΑΪΤΕΝΤ
-Τι είχαμε αναφέρει: Το ματς αποτελούσε έναν πραγματικό τελικό. Η Μάντσεστερ στο Νησί είναι έτοιμη να τα σαρώσει όλα, κυνηγώντας και το τρεμπλ. Από πλευράς Ρεάλ, τα προβλήματα κι η αμφισβήτηση ήταν πολύ  για τον Ζοζέ Μουρίνιο. Αυτός κι ο Κριστιάνο Ρονάλντο θέλανε να δώσουν την απάντησή τους με την πρόκριση να μοιάζει η τελευταία ευκαιρία για εξιλέωση. Έτσι δώσαμε προβάδισμα στη Ρεάλ Μαδρίτης, ειδικά αν έβρισκε τον Γενάρη έναν ποιοτικό στόπερ.

-Τι έγινε τελικά: Το στόπερ τελικά βρέθηκε, στο εσωτερικό όμως της Ρεάλ. Ο Βαράν άρπαξε την ευκαιρία από τα μαλλιά και θεωρείται μετά τις εξαιρετικές εμφανίσεις του, ένας από τους πιο ικανούς αμυντικούς. Παράλληλα ο Κριστιάνο δε δίστασε να σκοράρει κατά της πρώην ομάδα του, τόσο στο πρώτο ματς παρά τις προσπάθειες του Ντε Χέα, όσο και στο δεύτερο δίνοντας την πρόκριση. Την προσπάθεια τόσο των παικτών της Ρεάλ όσο και της Μάντσεστερ, επισκίασε η αμφιλεγόμενη κόκκινη κάρτα του Τσακίρ, στον επαναληπτικό του 'Ολντ Τράφορντ'. Η γύμνια της UEFA στους διαιτητές φάνηκε ξανά, με την καλύτερη ομάδα να προκρίνεται αν υπολογίσουμε και τα δυο ματς, αλλά πάντα με το ερώτημα τι θα γινόταν αν δεν έμενε με παίκτη παραπάνω η Ρεάλ Μαδρίτης.


  • ΒΑΛΕΝΘΙΑ - ΠΑΡΙ ΣΕΝΤ ΖΕΡΜΑΙΝ
-Τι είχαμε αναφέρει: Η ποιότητα της Παρί κι η πολύ καλή της οργάνωση δεν μπορούσε να κοντραριστεί από την προβληματική Βαλένθια του Βαλβέρδε. Η υπερπληθώρα αστέρων στην Παρί Σεντ Ζερμέν έδιναν σε αυτή το προβάδισμα, με τη Βαλένθια να έχει να επιδείξει μόνο τον Σολδάδο. 

-Τι έγινε τελικά: Τα αστέρια της Πάρι βρήκαν τον τρόπο να φτάσουν στην πρόκριση από το πρώτο κιόλας ματς του Μεστάγια μετά το 1-2 υπέρ τους. Η προσπάθεια της Βαλένθια στον επαναληπτικό δεν ήταν ικανή να ανακόψει την Παρί Σεντ Ζερμέν από την ευρωπαϊκή της πορεία.

  • ΠΟΡΤΟ - ΜΑΛΑΓΑ
-Tι είχαμε αναφέρει: Το ζευγάρι αυτό ήταν και το πιο δύσκολο. Δυο παρόμοιες ομάδες, η μία με όπλο τον ενθουσιασμό αλλά και τους ικανούς της παίκτες, η άλλη με όπλο την εμπειρία της. Η Πόρτο θα έπαιρνε το πρώτο ματς και χάρη σε αυτό θα έπαιρνε την πρόκριση μετά από μια επαγγελματική εμφάνιση στο 'Ροσαλέδα'

-Τι έγινε τελικά: Όντως η Πόρτο, έθεσε τις βάσεις της πρόκρισης με το 1-ο του ΄Ντραγκάο' και πήγαινε στην Ισπανία να το υπερασπιστεί. Εκεί η Μάλαγα θα κάνει ένα πολύ καλό πρώτο ημίχρονο, το οποίο θα τελειώσει με 1-0, σκορ δηλαδή που ξαναξεκινούσε από την αρχή την υπόθεση πρόκριση. Κι ενώ περιμέναμε ένα συγκλονιστικό αγώνα, ο Στίβεν Ντεφούρ, με μια ανόητη ενέργεια θα αφήσει την πορτογαλική ομάδα με παίκτη λιγότερο. Έτσι, η Πόρτο θα είναι ανήμπορη να αντιδράσει ενώ η Μάλαγα, θα βρει τους χώρους που ήθελε για να επιτύχει την ανατροπή με το 2-0 να τη στέλνει για πρώτη φορά στους '8' της διοργάνωσης.



Εκρηκτική η συνέχεια με άρωμα Euro:



    Ελ Κλάσικο δεν έβγαλε η κληρωτίδα, ούτε τουλάχιστον έναν άλλο ισπανικό εμφύλιο. Από εκεί κι έπειτα, με την υπερσυσσώρευση των κολοσσών του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, ήταν δύσκολο να μη βγει έστω ένα καλό ζευγάρι. Μην ξεχνάμε ότι μετά από καιρό δεν είχαμε κάποια ομάδα έκπληξη στους '8'. Τις Γαλατά και Μάλαγα δεν τις λες μικρές ομάδες ούτε κι εκπλήξεις με το ρόστερ και τους προπονητές που διαθέτουν. Ούτως ή άλλως είναι εντυπωσιακό πως o συνολικός αριθμός Κυπελλων Πρωταθλητριών για τις 8 ομάδες ανέρχεται σε 20, ενώ επικεντρωμένοι μόνο στην εποχή Champions League, έχουμε τις 9/20 πρωταθλήτριες. Ακόμα πιο ενδιαφέρον είναι το στατιστικό πως στις ομάδες που αγωνίζονται στα προημιτελικά μπορούμε να βρούμε 34  από τους 56 ποδοσφαιριστές που αγωνίστηκαν στα ημιτελικά του πρόσφατου Ευρο. Η αντιστοίχηση είναι εύκολη αφού οι εθνικές της Ισπανίας, της Ιταλίας και της Γερμανίας αποτελούνται κυρίως από παίκτες των Μπαρτσελόνα, Γιουβέντους και Μπάγερν Μονάχου αντίστοιχα, ενώ παρά την απουσία Πορτογαλικής ομάδας, οι ''3 σωματοφύλακες της Ρεάλ'', φροντίζουν να ανεβάζουν κι άλλο τα νούμερα. Έτσι η κληρωτίδα φρόντισε να βγάλει ένα ζευγάρι βγαλμένο από το καλοκαίρι. Όχι όμως αυτό του τελικού, όπως τουλάχιστον προτιμούσα, αλλά τη ρεβάνς του απρόβλεπτου ημιτελικού Ιταλίας-Γερμανίας.Πιο αναλυτικά τα ζευγάρια:



ΜΑΛΑΓΑ - ΜΠΟΡΟΥΣΙΑ ΝΤΟΡΤΜΟΥΝΤ


    

      Το ζευγάρι των δύο πιο εντυπωσιακών ομάδων της διοργάνωσης. Κι αυτό διότι αμφότερες ξεκίνησαν τον Σεπτέμβρη από το 4ο γκρουπ δυναμικότητας, για να καταλήξουν πρώτες στον όμιλο τους τον Δεκέμβρη, ξεπερνώντας τις δυο πολυνίκεις του θεσμού, τις Ρεάλ και Μίλαν των 16 τροπαίων. Το ποδόσφαιρο που παρουσίασαν τόσο η Μάλαγα όσο κι η Ντόρτμουντ εντυπωσιακό και με αρκετά κοινά στοιχεία. Γρήγορη ανάπτυξη τόσο από τα άκρα άλλα κι από το χώρο του κέντρου. Εκεί που δεσπόζουν οι 2 πιο ελπιδοφόροι παίκτες του μέλλοντος της γενιάς τους 1992(μαζί με τον Νεϊμάρ). Πρόκειται για τον Ίσκο της Μάλαγα και τον Γκέτσε της Ντόρτμουντ, παίκτες που έχουν πάρει τα δυο τελευταία βραβεία ''Golden Boy'', που δίδεται στον καλύτερο νέο παίκτη της Ευρώπης. Η διαφορά όταν απουσιάζουν για τις 2 ομάδες εμφανείς, ειδικά στη Μάλαγα. Όσον αφορά το υπόλοιπο ρόστερ και οι δυο διαθέτουν πολύ καλούς παίκτες σε όλες τις θέσεις. Το βάθος πάγκου των Ισπανών είναι πιο εμφανές. Αυτό το καλύπτει βέβαια με το τεράστιο δέσιμο των νεαρών βέβαια παικτών της η Μπορούσια, οι οποίοι είναι σχεδόν όλοι τους Γερμανοί και ...Πολωνοί. Από πλευράς εμπειρίας, καμία ομάδα δεν έχει κάποιον παίκτη με πολλές παραστάσεις, πέρα κάποιων μονάδων της Μάλαγα. Ωστόσο η Μπορούσια σαν ομάδα έχει την απαραίτητη εμπειρία, αφού αποτελεί μια από τους πρωταγωνιστές της διοργάνωσης τη δεκαετία του '90, όπου κατέκτησε και το μοναδικό της τρόπαιο το 1997
ΠΡΟΒΛΕΨΗ: Κι οι δυο τους, όπως μαρτυρά κι η φετινή πορεία τους στα εγχώρια πρωταθλήματα, έχουν διάθεση να πρωταγωνιστήσουν στην Ευρώπη. Εδώ και και καιρό έχουν χάσει κάθε εγχώριο στόχο κι έτσι μπορούν εύκολα να προσηλωθούν στο Champions League. Ωστόσο, η Μπορούσια μοιάζει πιο έτοιμη, αφού εδώ και 2 χρόνια παίρνει το πρωτάθλημα στη Γερμανία, κάνοντας ζέσταμα για τη φετινή χρονιά. Η Μάλαγα μπορεί να είναι καλή, αλλά σε δύσκολα ματς, ειδικά εκτός Ροσαλέδα έχει προβλήματα. Αρκεί μόνο να δούμε τις αναμετρήσεις με την Πόρτο, όπου στην Πορτογαλία έχασε με κάτω τα χέρια, ενώ στον επαναληπτικό κατάφερε να κυριαρχήσει όταν η Πόρτο έμεινε με 10 παίκτες. Η Ντόρτμουντ από μεριά της δε φοβήθηκε ποτέ τη Σαχτάρ. Με τον επαναληπτικό να παίζεται στο καυτό ''Βεστφάλεν'' κι υπολογίζοντας το γεγονός πως η ανερχόμενη Γερμανία, χωρίς τη Μπορούσια Ντόρτμουντ και πιθανό αποκλεισμό της Μπάγερν μπορεί να μείνει χωρίς ομάδα στα ημιτελικά, ποντάρουμε στους Γερμανούς.



ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ - ΓΑΛΑΤΑΣΑΡΑΪ

     Αρκετά βατό ζευγάρι, με κάποιες επιφυλάξεις. Για την Ρεάλ, έχουμε πει πολλάκις, θα ήταν ιδανική για όλους η φετινή κατάκτηση του τίτλου. Με ένα ματς να της έχει απομείνει στην Ισπανία, τον τελικό του Κυπέλλου, είναι σε θέση να δώσει όλη της την ενέργεια στην αγαπημένη της διοργάνωση. Κι αν υπήρχαν κάποιες επιφυλάξεις τα Χριστούγεννα με την εικόνα της ομάδας, η ''Βασίλισσα'' φρόντισε με τις καταπληκτικές τις εμφανίσεις απέναντι σε Μάντσεστερ και Μπαρτσελόνα ότι η δυναμική της είναι απίστευτη και κανείς δεν πρέπει να την ξεγράψει. Ο Ζοζέ Μουρίνιο βρήκε το αντίδοτο της Μπάρτσα, ενώ και με τη Μάντσεστερ παρουσίασε πολύ καλό πρόσωπο στις 2 αναμετρήσεις κι ας χρειάστηκε το σπρώξιμο της Κόκκινης Κάρτας του...Τούρκου διαιτητή. Κι ας μην είχε τον εδώ και χρόνια ακρογωνιαίο λίθο της, Ίκερ Κασίγιας. Η Γαλατά από την πλευρά της, έχει πολύ μεγάλο μπάτζετ. Τόσο μεγάλο που παρά την πληθώρα ποιοτικών παικτών της, αυτή ήθελε το κάτι παραπάνω. Και το έκανε με εκκωφαντικό τρόπο. Αγόρασε τον Γενάρη τους πρωταθλητές Ευρώπης και για πολλούς κορυφαίους παίκτες της χρονιάς, για το 2010 και 2012, τους Σνάιντερ και Ντρογκμπά. Δυο ποδοσφαιριστές με κοινά και διαφορές. Το κοινό τους χαρακτηριστικό, εκτός του ταλέντου, είναι ότι την ποδοσφαιρική τους έκρηξη την έκαναν με προπονητή τον Ζοζέ Μουρίνιο, στις Ίντερ και Τσέλσι. Η διαφορά είναι ότι το καλοκαίρι ο ένας αμφισβητούνταν ενώ ο άλλος έφευγε δαφνοστεφανομένος από το Λονδίνο. Έτσι, ο καθένας για δικό του λόγο, θέλει η Γαλατά να πρωταγωνιστήσει.


ΠΡΟΒΛΕΨΗ: Όσος και να είναι ο ενθουσιασμός των 2 ομάδων, η Γαλατά δε μοιάζει ικανή να μπορεί να σταματήσει την πορεία της Ρεάλ για την ''decina''. Αν βέβαια καταφέρουν και δέσουν κι άλλο με την ομάδα η Σνάιντερ και Ντρογκμπά, τότε θα αποτελούν έναν πολύ δύσκολο αντίπαλο για τους Μαδριλένους. Δεν πρέπει να λησμονήσουμε ότι στην επίθεση της Γαλατά, υπάρχει ένα από τα πιο καυτά φορ της Ευρώπης, ο Τούρκος Γιλμάζ, ο 1ος σκόρερ της διοργάνωσης μαζί με τον Κριστιάνο Ρονάλντο. Η προϊστορία δείχνει μάλιστα πως  η Γαλατασαράι καρδιοχτυπούσε τη Ρεάλ, από την οποία στέρησε το Ευρωπαϊκό Σούπερ Καπ το 2000. Παρόλα αυτά η θέληση της Ρεάλ Μαδρίτης είναι τεράστια κι η πορεία της μετά και τα όσα έγιναν στους '16', δεν μπορεί να τελειώσει εδώ. Μην ξεχνάμε ότι τα διπλά ματς με το πρώτο στην έδρα του, είναι η σπεσιαλιτέ του Ζοζέ, αφού του αρέσει να συντρίβει τον αντίπαλο στην έδρα του, για να πηγαίνει να ''κλίνεται'' στο εκτός έδρας. To ποσοστό του είναι 11/15 σε τέτοιες αναμετρήσεις, με τους 3 αποκλεισμούς να έρχονται από την μετέπειτα πρωταθλήτρια και τον 4ο στα πέναλτυ με τη Λίβερπουλ, στα ημιτελικά το 2007.



ΠΑΡΙ ΣΕΝΤ ΖΕΡΜΕΝ - ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ

    Κι άλλος πρόωρος τελικός για τους Καταλανούς κι άλλος Ισπανός αντίπαλος για τους Γάλλους. Πολύ δύσκολη αναμέτρηση αφού η Παρί έχει το ρόστερ για να κοντράρει την Μπάρτσα, σε αντίθεση με τη Μίλαν. Η Παρί μετά το δυνατό της πέρασμα από τους ομίλους συνέχισε με το πόδι στο γκάζι, αποκλείοντας τη Βαλένθια σχετικά εύκολα. Έκανε δίκαια το διπλό στο Μεστάγια, ενώ στην έδρα της μπορεί να ανησύχησε λίγο, αλλά πέρασε τελικά κι ενώ της έλλειπαν μερικοί βασικοί. Αναμφίβολος σταρ της ο Ζλάταν Ιμπραήμοβιτς, ο οποίος φέτος θέλει να πάρει την πολυπόθητη εκδίκησή του από την μοναδική ομάδα που τον αμφισβήτησε. Εντούτοις, δε θα μπορέσει να αγωνιστεί στο πρώτο ματς λόγω κάρτας, μια απόφαση όμως η οποία εξετάζεται να ανακαλεστεί. Εκτός όμως του Ζλάταν, η Παρί έχει σε κάθε θέση ποιοτικούς παίκτες ενώ και τον Γενάρη έκανε 2 σημαντικές προσθήκες, για διαφορετικούς λόγους. Απέκτησε τον Λούκας Μόουρα, ο οποίος κατευθείαν ανέλαβε τον ρόλο του ηγέτη πίσω από τον Ζλάταν και μαζί με τον Οσκάρ, της Τσέλσι, δείχνουν πως η Βραζιλία μπορεί  να επιστρέψει σιγά σιγά στον παλιό καλό της εαυτό.Η δεύτερη προσθήκη ήρθε να προσθέσει τεράστια εμπειρία αλλά και μάρκετινγκ. Ο λόγος φυσικά για τον Ντέιβιντ Μπέκαμ, ο οποίος επέλεξε να συνεχίσει την καριέρα του σε μια ανταγωνιστική ομάδα. Κι ο οποίος ως γνήσιος τζέντλεμαν δεν δέχτηκε αμοιβή και τη δώρισε σε ιδρύματα. Για την Μπαρτσελόνα τα πράγματα είναι πιο πολύπλοκα. Οι αναμετρήσεις με Μίλαν και Ρεάλ, φανέρωσαν την ''αχίλλειο πτέρνα'' τους κι ο επαναληπτικός του ΄Καμπν Νοου'' ήταν ύψιστης σημασίας. Εκεί έβαλε τη μάσκα της καλύτερης ομάδας του πλανήτη που μάθαμε τα τελευταία 5 χρόνια κι εξαφάνισε τους Ιταλούς. Το παιχνίδι της κλασσικό, αλλά σε σχέση με το παρελθόν επικεντρώνεται πολύ στον Μέσι αλλά και στον Ινιέστα κι αυτό είναι το κλειδί αντιμετώπισή της. Βέβαια, αυτό οφείλεται αρκετά στη μη παρουσία κλασσικού επιθετικού, για να ανοίγει χώρους. Ευτυχώς όμως για αυτούς, ο Νταβίντ Βίγια επέστρεψε από τον τραυματισμό του για να παίξει αυτό τον ρόλο και τα δείγματά του άκρως ικανοποιητικά.


ΠΡΟΒΛΕΨΗ : Το πιο αμφίρροπο ζευγάρι, περισσότερο από το Μπάγερν-Γιούβε. Όλα θα κριθούν στο πρώτο ματς. Αν η Παρί καταφέρει και πάρει σκορ ασφαλείας στο πρώτο ματς της Γαλλίας, θεωρώ πως είναι ικανή να το διατηρήσει στο Καμπ Νόου. Για να γίνει κάτι τέτοιο χρειάζεται και τη βοήθεια του Ζλάταν καθώς χωρίς αυτόν είναι άλλη ομάδα. Η πιθανή απουσία του, δίνει προβάδισμα στην Μπάρτσα. Βέβαια να μην ξεχνάμε ότι στον πάγκο των Γάλλων κάθεται ο 3ος καλύτερος προπονητής στην Ευρώπη, ο Κάρλο Αντσελότι. Ο Ιταλός είναι ικανός να αξιοποιήσει τα πλάνα του Μουρίνιο που είδαμε στα πρόσφατα 'κλάσικο'.Μην ξεχνάμε ότι τα μετάλλια του πρωταθλητή Ευρώπης, ως παίκτης και προπονητής είναι όσα τα συνολικά τρόπαια της Μπαρτσελόνα. Οι Καταλανοί θέλουν να πρωταγωνιστούν συνέχεια είναι εμφανές.Ένας αποκλεισμός όμως από τη Ρεάλ σε επόμενη φάση, ειδικά στον τελικό, θα σήμαινε πραγματικά το τέλος εποχής. Αντίθετα μια χρονιά σαν τη φετινή, όπου είναι έτοιμη να σπάσει κάθε περσινό ρεκόρ της Ρεάλ, δε μπορεί να θεωρηθεί αποτυχημένη, αν αποκλειστεί από μια καλή Παρί. Υπάρχει κι προϊστορία της Παρί Σεντ Ζερμέν απέναντι σε Ισπανούς, όπου έχει 5/5 προκρίσεις, ενώ το γεγονός ότι καιρό έχουμε να δούμε μια σταχτοπούτα να προχωράει πολύ, με κάνει να επιλέξω τους Παριζιάνους.



ΜΠΑΓΕΡΝ ΜΟΝΑΧΟΥ - ΓΙΟΥΒΕΝΤΟΥΣ



    Μετά το ματς Ρεάλ-Μάντσεστερ αποτελεί τον 2ο πραγματικό πρόωρο τελικό της διοργάνωσης. Ωστόσο υπάρχουν σημεία στις 2 ομάδες που κάνουν την πλάστιγγα να γέρνει στη μία. Η Μπάγερν λοιπόν φέτος είναι ασταμάτητη σε όλα τα ματς. Ποια είναι όμως αυτά; H φετινή Μπουντεσλίγκα δε θυμίζει σε τίποτα τις παλαιότερες, όπου 6-7 ομάδες κυνηγούσαν τις πρώτες θέσεις. Μονάχα η Μπορούσια και η Μπάγερ μοιάζουν ικανές για κάτι σοβαρό φέτος. Απέναντί τους η Μπάγερν μετράει 1 νίκη,1 ισοπαλία,1 ήττα, ενώ στο κύπελλο έχει κερδίσει την Μπορούσια, μετά από ένα φοβερό ματς στην 'Αλιάνζ Αρίνα'. Αλλά και στο Champions League, οι αντίπαλοί της σε όμιλο και '16', δεν ήταν κάτι ιδιαίτερο με τις Βαλένθια κι Άρσεναλ να είναι οι ποιο δυνατές. Οι Άγγλοι, μετά το πρώτο απογοητευτικό ματς με τους Γερμανούς φάνηκαν να παραδίδονται. Δεν το έκαναν, πραγματοποίησαν πολύ μεστή εμφάνιση στη Γερμανία και παραλίγο να έκαναν μια αξιοθαύμαστη πρόκριση, με όπλο τις αντεπιθέσεις.Η Γιουβέντους με τη σειρά της, όπως ξαναειπώθηκε, θέλει όσο τίποτα να προχωρήσει στην Ευρώπη. Το 3-5-2 που παίζει, είναι ένα σύστημα που δεν αφήνει περιθώρια σε κανέναν αντίπαλο. Ένα σύστημα που στηρίζεται στην αντεπίθεση και εκεί ποντάρουν κόντρα στη Μπάγερν. Ειδικά τώρα που στα αριστερά επιστρέφει ο Ασαμόα, μετά την ''κοιλιά'' του λόγω Κόπα Άφρικα. Κι όσο προχωράει η Serie A και σιγουρεύει κι άλλο το πρωτάθλημα, μπορεί εύκολα να αφιερωθεί και στην Ευρώπη. Γιατί η ομάδα του Τορίνο, ανέκαθεν όπως έχουν δηλώσει από παλιά οι ιθύνοντές της, πάντα θέτει ως προτεραιότητα την εγχώρια διάκριση.

ΠΡΟΒΛΕΨΗ : Οι περισσότεροι των παικτών ήταν στις 11άδες της Ιταλίας και της Γερμανίας στον ημιτελικό του Euro. Εκεί η Ιταλία εξαφάνισε την επιθετική Γερμανία, χάρη στην άμυνά της που στηρίζεται στο 3-5-2 της Γιούβε. Οι Γερμανοί σίγουρα θέλουν εκδίκηση. Έχουν μια άκρως επιθετική ομάδα κι όταν οι Ριμπερί, Ρομπέν είναι στα καλά τους μοιάζουν ανίκητοι. Αλλά εκεί φαίνεται να στερούν κιόλας. Στο ματς με την Άρσεναλ, όπου δεν έπαιξε ο Ριμπερί, οι Γερμανοί κουράζαν αρκετά και το πληρώσανε δεχόμενοι 2 γκολ. Η άμυνα της είναι μέτρια κι η Γιουβέντους θα κλιθεί να τη χτυπήσει με τις δυνατές της αντεπιθέσεις. Όλη η ουσία είναι στο 1 εναντίον 1 του κέντρου ανάμεσα σε Πίρλο και Χάβι Μαρτίνεθ. Όποιος κλίσει καλύτερα τον άλλο, θα πάρει το προβάδισμα για την πρόκριση. Αλλά αν η τριπλέτα πίσω της Γιούβε δεν δώσει χώρους, η Μπάγερν δύσκολα θα κταφέρει να πετύχει τον σκοπό της. Σημαντική θα είναι κι η προσφορά και των 2 τερματοφυλάκων. Η Γιουβέντους φαίνεται να έχει περισσότερη διάθεση για ευρωπαϊκή πορεία από την Μπάγερν που μπορεί να περιοριστεί με το Νταμπλ. Έρχεται ούτως ή άλλως του χρόνου ο Γκουαρντιόλα. Επίσης να θυμίσουμε τις δηλώσεις του Πλατινί ότι θέλει να δώσει κάποια στιγμή το τρόπαιο στην ομάδα που αγάπησε με ότι και να σημαίνει κι αυτό.






   Οι προημιτελικοί πλησιάζουν και το ενδιαφέρον στρέφεται σε αυτούς καθώς αυτή τη φορά αποτελούν πραγματικό νοκάουτ, αφού οι 2 αναμετρήσεις έχουν χρονική διαφορά μιας εβδομάδας. Έτσι πιθανά κενά του πρώτου αγώνα μπορούν να διορθωθούν στον επαναληπτικό. Παράλληλα, με μια πιθανή πρόκριση των προβλέψεών μας, το Champions League θα πάρει τελείως διαφορετική μορφή από αυτή που το μάθαμε τα τελευταία χρόνια, θυμίζοντας πολύ την αγαπημένη διοργάνωση της δεκαετίας του '90. Έτσι τα πιθανά ζευγάρια Μπορούσια-Γιούβε και Παρί-Ρεάλ, που μπορεί να προκύψουν, θα είχαν πολλές συγκινήσεις ενώ ένας ενδεχόμενος τελικός μεταξύ  Ρεάλ-Γιούβε όπως το 1998 θα αποτελέσει κομβικός. Βέβαια η (ξαφνική) απόφαση της UEFA να μην βγουν από τώρα οι διασταυρώσεις προκαλεί σχόλια. Ίσως να θέλει να δώσει ένα τέλος στην ισπανική κυριαρχία, με μια τελευταία υπερπαράσταση μεταξύ Ρεάλ Μαδρίτης και Μπαρτσελόνα στον τελικό. Αναμένουμε

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου