19.3.13

Μια ματιά στο ιστορικό "Όχι" της Κύπρου


     Μα καλά, αυτοί οι Κύπριοι τόσο προδότες είναι πια; Τόσο δοσίλογοι, καθόλου πατριώτες; Πως είναι δυνατόν να μην βρέθηκε ένας "σωτήρας" της χώρας, να ψηφίσει NAΙ στη λεηλασία των τραπεζικών καταθέσεων και να υπηρετήσει τα συμφέροντα της Γερμανοκεντρικής Ευρώπης; Πέρα από την "πλάκα" της όλης υπόθεσης, η σημερινή άρνηση της κυπριακής βουλής θα μείνει σίγουρα στην ιστορία...
   
    Εκεί λοιπόν που οι κυβερνήσεις της Ελλάδας , Ιταλίας ,Ισπανίας ,Πορτογαλίας και Ιρλανδίας δέχτηκαν αδιαμαρτύρητα τα οδυνηρά μέτρα, η "μικρούλα" Κύπρος επέλεξε να περιμένει και να διαπραγματευθεί, υπό τον εκβιασμό της χρεωκοπίας από τους "εταίρους". Να αντισταθεί κατά κάποιον τρόπο σε αυτό το "θέατρο του παραλόγου", που βιώνει ο ευρωπαϊκός νότος εδώ και κάποια χρόνια.


     Σε έναν κόσμο με πολύπλοκους οικονομικούς και γεωπολιτικούς όρους, το θέμα της Κύπρου θα έχει απρόβλεπτες συνέπειες και προεκτάσεις. Το βέβαιο είναι πως έγινε ένα ΤΕΡΑΣΤΙΟ λάθος όταν δημοσιοποιήθηκε την Παρασκευή η προοπτική φορολογίας των καταθέσεων ( 6,75% για καταθέσεις μεταξύ 20 και 100 χιλιάδων ευρώ, 9,9% για μεγαλύτερες). Αυτό σημαίνει αυτόματα πως μόλις "τολμήσουν" να ανοίξουν οι κυπριακές τράπεζες, ένα μεγάλο μέρος των καταθετών θα σπεύσει να αποσύρει τα λεφτά του, τρομοκρατημένο από ενδεχόμενη επιστροφή της φορολογίας. Η αποχώρηση ενός σημαντικού ποσοστού θα αποτελέσει ένα ηχηρό χτύπημα στον τραπεζικό τομέα της χώρας, οπότε η κυβέρνηση του Ν. Αναστασιάδη καλείται να βρει μία ασφαλή λύση λίαν συντόμως. Εγχείρημα αρκετά δύσκολο για έναν πρόεδρο που καταπάτησε μέσα σε ένα μήνα τις προεκλογικές εξαγγελίες του και γελοιοποιήθηκε από το ίδιο του το κόμμα στη Βουλή.

Ο παράγοντας Ρωσία

    Θεωρείται δεδομένο πως από την στιγμή που ναυάγησε το πακέτο "διάσωσης" που πρότεινε η Γερμανία, σημαντικό ρόλο θα διαδραματίσει η Ρωσία, με τους προέδρους των δύο χωρών να βρίσκονται ήδη σε επαφή. Η Μόσχα έχει βασικό λόγο να αναμειχθεί στην υπόθεση, αφού το 20% των τραπεζικών καταθέσεων στην Κύπρο προέρχεται από Ρώσους μεγαλοεπενδυτές. Φυσικά η ανάμειξη της Ρωσίας θα περιλαμβάνει την ανακεφαλαιοποίηση των κυπριακών τραπεζών, με αντάλλαγμα όμως το δικαίωμα παραγωγής φυσικού αερίου στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της νήσου. Αν η "αρκούδα" κινητοποιηθεί, αυτόματα η Μεγαλόνησος θα αποφύγει της "δαγκάνες" του ΔΝΤ και της Γερμανίας και θα μπορέσει πετύχει ευνοϊκότερους όρους στο πακέτο βοήθειας, ίσως ακόμα και κάτι κοντινό σε αναπτυξιακή πολιτική! Γενικότερα οι επόμενες κινήσεις του προέδρου Πούτιν αναμένονται με μεγάλο ενδιαφέρον, αφού οι σχέσεις Γερμανίας-Ρωσίας βρίσκονται σε κομβικό σημείο

Ένα ενδιαφέρον σχέδιο


    Μία εναλλακτική λύση για το κυπριακό πρόβλημα τέθηκε από τον δημοσιογράφο
του πρακτορείου Reuters, Felix Salmon, και βασίζεται στο πλάνο του λεγόμενου "νονού της επανακατασκευής χρεών" Lee Buchheit και του συνεργάτη του Mitu Gulati του αμερικανικού πανεπιστημίου του Duke. Το σχέδιο τους ονομάζεται "Eπιστροφή από την Κύπρο" και αναλύεται σε περίπου 3 σελίδες. Οι δύο βασικές αρχές είναι οι εξής:

1 Όλες οι καταθέσεις κάτω των 100 χιλιάδων ευρώ παραμένουν ανέγγιχτες
2 Οι υπόλοιπες θα μετατραπούν σε ομόλογα 5ετούς ή 10ετούς διάρκειας, με αποτέλεσμα η χώρα να κερδίσει χρόνο και χρήμα, ενώ οι καταθέτες θα επωφεληθούν από την ανάπτυξη της οικονομίας για να πληρωθούν με τόκο.

   Σύμφωνα με τον Buchheit το κέρδος για την Κυπριακή Δημοκρατία θα υπερβεί τα προσδοκόμενα 5,8 δισ. ευρώ του γερμανικού σχεδίου, ενώ το Βερολίνο δεν έχει λόγο να ασκήσει βέτο και να απορρίψει τέτοια κυπριακή πρόταση.

ΠΗΓΗ : http://blogs.reuters.com/felix-salmon/2013/03/19/a-much-better-alternative-for-cyprus/

Όσο για εμάς...

   Φυσικά το σημερινό "Όχι" δεν είναι η αυτόματη λύση στα προβλήματα της Κύπρου. Ωστόσο είναι εντυπωσιακό το πως αντιμετωπίστηκε ειδικά στη χώρα μας. Ο μέσος Έλληνας χαμογέλασε, πανηγύρισε, επιδοκίμασε την ανδρεία των "αδερφών" μας, να αντισταθούν στα συμφέροντα του Ευρωπαίου "δυνάστη". Ολοφάνερη η δίψα του να ακούσει ένα "ΟΧΙ" μετά από αμέτρητα "ΝΑΙ ΣΕ ΟΛΑ"

   Αλήθεια, ενδεχόμενη πετυχημένη διαπραγμάτευση της Κύπρου θα αποδείξει τίποτα στην Ελλάδα; Εδώ που ψηφίζαμε πανικόβλητοι τα νέα μέτρα στις 12 το χάραμα, μη τυχόν δεν πάρουμε τη δόση μας. Άμα θέλουν εκεί στη Μεγαλόνησο, να μας ζητήσουν να τους στείλουμε καμιά ντουζίνα υπερασπιστές της πατρίδας μας. Έχουμε πολλές "μαριονέτες" δόξα τω θεώ...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου