3.12.12

3 Point Play: NBA vs San Antonio Spurs

   Κρατάει χρόνια αυτή η κόντρα...Σάλος προκλήθηκε την Πέμπτη το βράδυ στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, όταν ο κόουτς των Σαν Αντόνιο Σπερς, Γκρεγκ Πόποβιτς αποφάσισε να δώσει "άδεια" σε τέσσερις παίκτες της ομάδας του για να ξεκουραστούν. Που είναι το κακό; Τη στιγμή που οι σταρ Τιμ Ντάνκαν, Τόνι Πάρκερ ,Μανού Τζινόμπιλι και ο "ρολίστας" Ντάνι Γκριν ταξίδευαν πίσω στις οικογένειές τους, οι Σπερς έπαιζαν στο Μαϊάμι απέναντι στους Χιτ, σε ματς που επρόκειτο να προβληθεί από το εθνικό δίκτυο ΤΝΤ!
Φυσικά ο κομισσάριος της λίγκας ,Nτέιβιντ Στερν ,δεν χάρηκε και ιδιαίτερα κι αμέσως ανακοίνωσε κυρώσεις, ξεκινώντας μία τεράστια συζήτηση στην Αμερική περί του θέματος. Πως είναι δυνατόν το ΝΒΑ να εμπλέκεται στις αποφάσεις ενός προπονητή για το καλό της ομάδας του; Καθόλου παράξενο αν σκεφτεί κανείς πως το στυλάκι του "δικτάτορα" αρέσει στον Στερν, που δεν αποφεύγει ποτέ να εμπλακεί σε οποιοδήποτε θέμα προκύψει. Εξάλλου οι Σπερς ποτέ δεν ήταν το "αγαπημένο παιδί" της λίγκας.
   Είναι κοινό μυστικό ότι το ΝΒΑ λειτουργεί με δύο μέτρα και σταθμά. Από τη μία υπάρχουν οι "καλοι", δηλαδή οι ομάδες που εδρεύουν στις μεγαλύτερες αγορές των ΗΠΑ και μοιραία είναι οι πιο εμπορικές. Lakers, Knicks ,Bulls κτλ(οι Clippers με τόσες αποτυχίες είναι μια κατηγορία μόνοι τους). Ομάδες που προβάλλονται περισσότερο, μαζεύουν όλους τους σταρ που ονειρεύονται την γκλαμουράτη ζωή και γενικά "μετράνε" παραπάνω. Για να μην κρυβόμαστε κιόλας, έχουν και μεγαλύτερο μπάτζετ, αφού το salary cap είναι μικρό εμπόδιο για τους πλούσιους ιδιοκτήτες τους. Στην άλλη μεριά βρίσκονται τα "αποπαίδια" της λίγκας: Bucks,Raptors, Kings (εκείνη η σειρά των δυτικών τελικών με τους Λέικερς το 2002 έχει μείνει στην ιστορία λόγω διαιτητικών ...οργίων). Και φυσικά πρώτοι και καλύτεροι οι Spurs!
   Το πρόβλημα για τον Στερν (δηλαδή το ΝΒΑ) είναι πως η ομάδα του Πόποβιτς δεν αρκείται σε μια δυο καλές πορείες, ούτε τροφοδοτεί τους "μεγάλους" με σούπερ σταρ. Οι "ταπεινοί" Spurs είναι η πιο επιτυχημένη ομάδα του κόσμου από το 1999 μέχρι σήμερα! Σε αυτό το διάστημα αριθμούν 4 πρωταθλήματα, πετυχαίνουν πάνω από 50 νίκες κάθε χρόνο και διεκδικούν ανελλιπώς με αξιώσεις το δαχτυλίδι του πρωταθλητή. Οι επιτυχίες αυτές ..."αρρωσταίνουν" τον Στερν, αφού το Σαν Αντόνιο βασιζόταν στην άμυνα, με αποτέλεσμα να χαρακτηριστεί βαρετό και τα παιχνίδια του να έχουν χαμηλή θεαματικότητα. Παράλληλα ο "ευρωπαϊκός" τρόπος παιχνιδιού και η ανιδιοτέλεια των σταρ τους ήταν κάτι ξένο για τη λίγκα, το οποίο ήταν ανίκανη να προωθήσει. Σε όλη τη θητεία του Στερν οι ικανότητες του στο marketing βοήθησαν το ΝΒΑ να εξαπλωθεί στις τέσσερις γωνιές της Γης. Κι όμως ο ίδιος άνθρωπος δεν μπόρεσε ποτέ να εκμεταλλευθεί εμπορικά ίσως το καλύτερο 4άρι όλων των εποχών (Ντάνκαν) και δύο αθλητές με φοβερή δημοτικότητα σε Ευρώπη και Νότια Αμερική (Πάρκερ, Τζινόμπιλι)!
     Έτσι σταδιακά ξεκίνησε ένας μυστικός "πόλεμος" ανάμεσα στο Σαν Αντόνιο και μία λίγκα που δεν το συμπάθησε ποτέ. Κάποτε ήταν τα "απειλητικά" τηλεφωνήματα που δεχόταν ο αμυντικός "εξολοθρευτής" Bruce Bowen από υψηλά ιστάμενα στελέχη του ΝΒΑ για την άμυνα που έπαιζε, πριν από σειρά πλέι οφ απέναντι στο Λος Άντζελες. Μετά το επιδεικτικό σνομπάρισμα του Popovic για τη θέση του ομοσπονδιακού τεχνικού της team USA και η προσπάθεια του Στερν να βάλει κάμερες(!) στα αποδυτήρια της ομάδας και να τη μετατρέψει σε ...ριάλιτι! Τώρα πρόστιμο 250 χιλιάδων δολλαρίων για μια καθαρά προπονητική απόφαση. Κι όλα αυτά για μια  ομάδα-μοντέλο που επιμένει να λειτουργεί διαφορετικά. Οκλαχόμα έρχεται και η σειρά σου...

5 ακόμα θέματα "στα γρήγορα"
  
1 Πότε πρέπει να αρχίζουμε να ανησυχούμε σοβαρά για τους Lakers; Κυρίως, πότε θα αρχίσει να γίνεται σοβαρή κριτική στον Dwight Howard, που με τέτοια σωματοδομή δεν έχει αναπτύξει ακόμα μία σοβαρή επιθετική κίνηση; Αφήστε που σουτάρει με 46% στις βολές φέτος...

2 Ο Ricky Rubio έκανε την πρώτη του ολοκληρωμένη προπόνηση με τους Wolves, 8 μήνες περίπου μετά τον σοβαρό τραυματισμό του στο γόνατο! Ελπίζουμε την άνοιξη να δούμε και D-Rose.

3 Έχουν την πλάκα τους οι Clippers. Τη μία βδομάδα παίρνουν φόρα και κερδίζουν Heat, Lakers, Spurs κι οποιονδήποτε άλλον. Μετά θυμούνται πως είναι απλά ...οι Clippers και χάνουν από Cavs Hornets κι άλλους μικρομεσαίους...

4 Μια που πάνε καλά οι προβλέψεις μου ( ο Lillard κάνει "παπάδες" από νωρίς) θα κάνω άλλη μια: το Memphis θα είναι φέτος ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ στους τελικούς της Δύσης!

5 Τεράστιος παίκτης ο Paul Pierce, αλλά στην άμυνα δεν "το είχε" ποτέ. Ειδικά τώρα που μεγάλωσε. Ο Joe Johnson την προηγούμενη εβδομάδα τον έκανε να ...ψάχνει την μπάλα!



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου