22.1.13

Super Duper League:Ωδή στον Τάσο Κάκο

   Υπάρχουν φράσεις που μένουν στην ιστορία. Μερικές γιατί είναι τόσο σημαντικές, πολύτιμα αποφθεύγματα σπουδαίων ανθρώπων. Άλλες πάλι επειδή είναι τόσο άστοχες, ώστε καταντάν να χαρακτηρίζονται "σύντομα ανέκδοτα". Προτείνω αυτή η κατηγορία να ονομαστεί "λεφτά υπάρχουν", ως ελάχιστος φόρος τιμής στον μετρ του είδους Γ.Α.Παπανδρέου. Από το βράδυ της Κυριακής στην τελευταία κατηγορία συγκαταλέγεται και το " Ο Τάσος Κάκος είναι ο κορυφαίος Έλληνας διαιτητής".

   Θα απαντήσει κάποιος: "Και τότε ποιος είναι;" Δεν με νοιάζει, αλλά σίγουρα δεν είναι ο Κάκος. Ας είναι όποιο άλλο "πουλέν" θέλουν. Ίσως ο Βοσκάκης, τουλάχιστον αυτός αφήνει τα ματς να παίζονται μέχρι τελικής πτώσεως, (προφανώς γιατί 93 λεπτά ελληνικής Σούπερ Λιγκ δεν είναι ποτέ αρκετά). Πάντως όχι ο Κερκυραίος διαιτητής του προχθεσινού ντέρμπι. Ο λόγος είναι ότι πολύ απλά παραβαίνει τον βασικό κανόνα μιας επιτυχημένης διαιτησίας: Ο "άρχοντας" του ματς πρέπει να περνάει απαρατήρητος. Αντ' αυτού ο Κάκος δίνει την εντύπωση ότι προσπαθεί σε κάθε παιχνίδι να γίνει πρωταγωνιστής. Ειδικά όταν το παιχνίδι "κακοποιεί" το άθλημα, όπως συνέβη στο ντέρμπι (παραμονής) Άρης-ΑΕΚ. Δηλαδή βρε χρυσέ μου Τάσο, πρέπει να αποβάλεις δύο παίκτες στην ίδια φάση για "ψύλλου πήδημα"; Και μετά να στείλεις και τον Αγκάνθο στα αποδυτήρια, επειδή τόλμησε να τιμήσει τον άτυχο Άγγελο; Υπάρχει το γράμμα του νόμου, υπάρχουν όμως και ιδιαίτερες περιστάσεις, που αξίζει να παίρνονται υπόψιν, κυρίως από κάποιον που θέλει να θεωρείται "κορυφαίος". Τουλάχιστον ας του αναγνωρίσω το ότι μας προσέφερε δύο γκολ και αρκετό σασπένς σε ένα ματς που δεν "ξεκολλούσε" από το 0-0. Αυτό όμως δεν αναιρεί ότι πήγε να τινάξει ένα ματς στον αέρα, για ακόμη μία φορά.
     Στα αμιγώς ποδοσφαιρικά τώρα, ήταν μια αγωνιστική που δεν μάθαμε τίποτα καινούριο. Αντίθετα επιβεβαιώθηκαν πολλές σκέψεις που υπάρχουν εδώ και καιρό. Ας δούμε τις τρεις κυριότερες.

1 Ο Φάμπρι θα αποτύχει στον Παναθηναϊκό

   Από την πρώτη στιγμή φάνηκε ότι ο Ισπανός προπονητής δεν είναι αυτό που ψάχνουν οι "πράσινοι" για να αναστηθούν αγωνιστικά, όχι γιατί δεν έχει το "ειδικό βάρος" σαν προπονητής, ή δεν ξέρει την "ελληνική πραγματικότητα" (κι άλλα τέτοια γραφικά). Ο σημαντικότερος λόγος είναι η προπονητική του φιλοσοφία, δηλαδή το "κατενάτσιο" και η νίκη με "μισό-μηδέν" που ευαγγελίζεται. Αυτά είναι πολύ χρήσιμα όταν προπονείς μια μέτρια ομάδα της Σεγούντα Ντιβίζιον, αλλά όταν είσαι στον Παναθηναϊκό κι ο αντίπαλος κατεβαίνει να παίξει "ταμπούρι" τότε έχεις πρόβλημα. Ειδικά όταν ομάδες σαν τον Πανθρακικό μπορούν να βρουν ένα γκολ και κάθε φορά που η μπάλα είναι στην άμυνα οι οπαδοί σου κρατιούνται σφιχτά χέρι χέρι...Υπάρχει πάντα το ενδεχόμενο ο Φάμπρι να αλλάξει μυαλά στα 57 του μετά από 20 χρόνια καριέρας αλλά ...χλωμό.


2 Ο ΠΑΟΚ χρειάζεται ενίσχυση 

   Όχι απαραίτητα το ροστερ "πρωταθλητισμού" που έχει υποσχεθεί ο Σαββίδης, αλλά μια δύο κινήσεις ακόμα σίγουρα. Με την ΑΕΚ να χαροπαλεύει και τον Παναθηναϊκό να ψάχνεται, ο "Δικέφαλος" έχει μπροστά του μία μεγάλη (αν όχι ιστορική) ευκαιρία. Αν αυτή χαθεί από την Τρίπολη ή τον Ατρόμητο θα πρόκειται για παταγώδη αποτυχία. Με τον Αθανασιάδη ντεφορμέ και τον Δώνη να έχει τα γνωστά του προβλήματα όταν βρίσκεται υπό πίεση, αυτή τη στιγμή ο Αστέρας δεν υστερεί σε τίποτα και είναι άξιος διεκδικητής της 2ης θέσης.


3 Μήπως κινδυνέψει ο Πανιώνιος;

    Ήταν η ευχάριστη έκπληξη στην αρχή του πρωταθλήματος, αλλά πλέον αγνοεί τη νίκη για πάνω από δύο μήνες (από τις 17 Νοεμβρίου συγκεκριμένα) και στα τελευταία επτά παιχνίδια έχει μόνο έναν βαθμό! Προς το παρόν βρίσκεται στο +6 από την επικίνδυνη ζώνη, ωστόσο είναι γνωστό ότι προς το τέλος εμφανίζονται "περίεργα" αποτελέσματα και κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος. Υπάρχει και το περσινό παράδειγμα του Παναιτωλικού, που ουσιαστικά έπεσε...χωρίς να το καταλάβει. Η απειρία των πιτσιρικάδων και το δύσκολο πρόγραμμα ( επισκέψεις σε Τούμπα, ΟΑΚΑ, Καραϊσκάκη και ματς εντός με Ατρόμητο κι Αστέρα) μπορεί να αποδειχθούν καταστροφικά στην Πλατεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου