15.10.12

Φέλιξ Μπαουμγκάρντνερ, ο σύγχρονος Ίκαρος

     "Μάθε να αγαπάς ό,τι σου έμαθαν να φοβάσαι": με αυτό το μήνυμα υποδέχεται τους επισκέπτες της προσωπικής του ιστοσελίδας ο αλεξιπτωτιστής Φέλιξ Μπαουμγκάρντνερ, που την Κυριακή έγινε γνωστός σε όλον τον κόσμο όταν προσγειώθηκε στη Γη πηδώντας από τη στρατόσφαιρα. Καθόλου άσχημα για κάποιον θα μπορούσε εύκολα να χαρακτηριστεί "μαμάκιας" ενώ ακούει καθημερινά το...κήρυγμα τον πατέρα του ώστε "να βρει μια κανονική δουλειά"!

     Μια ματιά πρώτα στους αριθμούς της φοβερής του προσπάθειας που ...κόβουν την ανάσα: H συνολική διάρκεια του εγχειρήματος ήταν δυόμιση ώρες και προβλήθηκε ζωντανά από το youtube και πολλά μεγάλα τηλεοπτικά δίκτυα (στην Ελλάδα τουλάχιστον ξεκολλήσαμε λίγο από τα τούρκικα...). Ο ατρόμητος Αυστριακός "βούτηξε" από ύψος περίπου 39 χιλιάδων χιλιομέτρων σε μια πτώση που διήρκησε 6 λεπτά φτάνοντας σε ταχύτητα τα 1.342 χιλιόμετρα την ώρα. Φυσικά έτσι κατέρριψε τα ρεκόρ σε ταχύτητα αλλά και σε απόσταση ελεύθερης πτώσης. Α ναι ξέχασα, ο τύπος μέσα σε όλα έσπασε και το φράγμα του ήχου! Υπολογίζεται ότι ο αριθμός των ατόμων που παρακολούθησαν live την προσπάθεια του έφτασε τα 8 εκατομμύρια!
     Ο Μπαουμγκάρντνερ δηλώνει πάνω απ' όλα ευτυχισμένος που κατάφερε να κάνει το παιδικό του όνειρο πραγματικότητα. "Από μικρός ήθελα να πετάω. Ο πιο φτηνός τρόπος ήταν να γίνω αλεξιπτωτιστής" δηλώνει χαρακτηριστικά  Ξεκίνησε τις ελεύθερες πτώσεις στα 16 του χρόνια και αργότερα έγινε μέλος της ομάδας επίδειξης αλεξιπτωτιστών του αυστριακού στρατού. Το πρώτο διάστημα είχε να αντιμετωπίσει και την οικογενειακή "μουρμούρα. "Ο πατέρας μου δεν μπορούσε να το καταλάβει και μου έλεγε να βρω μια αξιοπρεπή δουλειά. Του είχα ζητήσει να μου δώσει ένα ακόμα χρόνο περιθώριο. Ένιωθα ότι θα γίνω επαγγελματίας. Αλλά για τον πατέρα μου, που ήταν γιος υπαλλήλου σε σιδηρόδρομο και μεγάλωσε κατά τη διάρκεια του δεύτερου παγκοσμίου πολέμου, ήταν ασύλληπτο. Δεν μπορούσε να φανταστεί ότι κάποιος θα πλήρωνε λεφτά για να βλέπει κάποιον να πηδάει".
       Περισσότερο όμως από τις πτήσεις αγαπάει τη μητέρα του. Ο μεγαλύτερος του φόβος είναι ότι θα πεθάνει μπροστά στα μάτια της και πριν κάθε "αποστολή" σκέφτεται ότι την βλέπει για τελευταία φορά. Όταν δεν έχει δουλειά, βρίσκεται καθημερινά στο σπίτι των γονιών του, ώστε να του μαγειρέψει τα αγαπημένα του φαγητά! Από την πλευρά της η Εύα Μπάουμγκάρντνερ, ούσα στο επίκεντρο τις τελευταίες μέρες σχολίασε: «Βλέπω το παιδικό του όνειρο να πραγματοποιείται. Όμως, εγώ θα ησυχάσω όταν θα τον δω ξανά μπροστά μου». 

       Το όνειρό του πραγματοποιήθηκε… Σειρά τώρα έχει η πραγματική ζωή. «Αν γίνεις πατέρας, τότε θες να δεις τα παιδιά σου να μεγαλώνουν. Ίσως τότε να μην θες να ρισκάρεις τόσο πολύ. Οι προτεραιότητές σου αλλάζουν κάποια στιγμή». Με την κοπέλα του, Νικόλ, είναι μαζί τέσσερα χρόνια και πιθανόν να έχει φτάσει η στιγμή για τον επόμενο στόχο που έχει θέσει. Ωστόσο ακόμα και μετά την συνταξιοδότησή του, δεν μπορεί να ηρεμήσει. "Θέλω να πετάω με ελικόπτερο διάσωσης". Δεν περιμέναμε τίποτα λιγότερο από έναν άνθρωπο που έμαθε να αγαπάει τους φόβους του...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου