11.10.12

Η αποκαθήλωση του Λανς Άρμστρονγκ

       Υπάρχει κάτι αληθινό πλέον στο σύγχρονο πρωταθλητισμό; Μήπως όλοι αυτοί οι υπεραθλητές που θαυμάζουμε είναι δημιουργήματα των εργαστηρίων, κάτι που θα αποδειχτεί αρκετά χρόνια μετά; To 2007 η Μάριον Τζόουνς παραδέχτηκε την εμπλοκή της στο σκάνδαλο BALCO, χάνοντας ό,τι είχε κερδίσει από το 2000 και μετά. Αυτές τις μέρες η ιστορία του Λανς Άρμστρονγκ συγκλονίζει τον παγκόσμιο αθλητισμό.

        O Αμερικανός ποδηλάτης δεν είναι ένας απλός αθλητής. Είναι ο άνθρωπος που έγινε γνωστός σε όλον τον κόσμο όταν πρώτα ξεπέρασε καρκίνο στους όρχεις σε προχωρημένη μορφή κι έπειτα κέρδισε 7 φορές το Γύρο της Γαλλίας, τον πιο φημισμένο αγώνα ποδηλασίας στον κόσμο. Με αυτά τα κατορθώματα o Άρμστρονγκ έγινε θρύλος, ένα σύμβολο στη μάχη κατά της επάρατης νόσου κι ένας από τους πιο δημοφιλείς αθλητές στον πλανήτη. Όλοι θα θυμάστε και τα κίτρινα βραχιολάκια "Livestrong" που έγιναν τεράστια μόδα.
        Το τέλος αυτού του μύθου γράφεται αυτές τις μέρες.Ο Άρμστρονγκ ήταν μέρος του πιο «εξελιγμένου, επαγγελματικού και επιτυχημένου  προγράμματος ντόπινγκ» που έχουν γνωρίσει τα σπορ στις ΗΠΑ, ανακοίνωσε η Υπηρεσία Αντιντόπινγκ της χώρας (USADA), δημοσιεύοντας περισσότερες από 1.000 σελίδες με στοιχεία για την υπόθεση.  Σύμφωνα πάντα με την USADA η έκθεση παρέχει πληρωμές, e-mails κι αποτελέσματα εργαστηριακών εξετάσεων που αποδεικνύουν όχι μόνο τη χρήση και κατοχή, αλλά και τη διανομή φαρμάκων από τον Αμερικανό! Επίσης υπάρχουν οι μαρτυρίες 11 ποδηλάτων, μεταξύ των οποίων του φίλου του Τζορτζ Χίνκαπι, ο οποίος δήλωσε πως γνώριζε ότι ο Άρμστρονγκ έκανε χρήση της απαγορευμένης ουσίας Ερυθροποιιτίνης (ΕΡΟ).Η συνέχεια θα δοθεί στα δικαστήρια με Γάλλους κι Αμερικανούς να κυνηγάνε τον πρώην σούπερ σταρ για αποζημιώσεις πολλών εκατομμυρίων. Δεν πρόκειται για οποιονδήποτε συναθλητή του, ούτε για κάποιον που ίσως να τον ζήλευε, αλλά για έναν άνθρωπο που τον βοήθησε να κατακτήσει και τους 7 τίτλους του στη Γαλλία! Επίσης ο Χίνκαπι καταγγέλλει πως ο Αρμστρονγκ έκανε και συχνά μεταγγίσεις αίματος και ότι αποσύρθηκε από τον Γύρο της Γαλλίας το 2000 ακριβώς για να αποφύγει να βρεθεί θετικός σε έλεγχο.
            Η συνέχεια θα δοθεί στα δικαστήρια με Γάλλους κι Αμερικανούς να κυνηγάνε τον πρώην σούπερ σταρ για αποζημιώσεις πολλών εκατομμυρίων. Το δεδομένο μέχρι στιγμής είναι πως η φήμη ενός από τους πιο αγαπητούς αθλητές όλων των εποχών έχει καταρρακωθεί. Ο Άρμστρονγκ θα παραμείνει ένας πρωταθλητής στη ζωής, αλλά όχι στην ποδηλασία...


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου