16.2.13

All-Star Game: Γολιάθ εναντίον ...Γολιάθ, πράξη 62η


   Δύση κι Ανατολή. Η μακροχρόνια κόντρα μπλε και κόκκινου για άλλη μια φορά στο προσκήνιο. Επίθεση εναντίον άμυνας. Δυο διαφορετικές κουλτούρες μπάσκετ στο ίδιο πρωτάθλημα. Αυτήν τη φορά με έδρα το Χιούστον, όπου βρίσκονται συγκεντρωμένοι οι μεγαλύτεροι αστέρες του μπάσκετ. Μπορεί να μην έχει πολλή σημασία, αλλά ποια ομάδα θα επικρατήσει το βράδυ της Κυριακής (ξημερώματα για μας); Ξεκινώντας από τις απαρχές του ΝΒΑ και φτάνοντας στο σήμερα, οι "ειδικοί" του blog απαντούν:


Ανατολή λόγω Λεμπρόν

   
  Αν έπρεπε να ξεχωρίσω ιστορικά αρχικά ποια είναι η καλύτερη περιφέρεια,  όσον αφορά τις ομάδες, θα το έπραττα ανά δεκαετία. Από τα νωπά 50s, θα κρατήσουμε την κυριαρχία των τότε Μινεάπολις Λέικερς, αλλά και τους δυνατούς Χοκς. Για τα ΄60 δεν τίθεται λόγος, είναι η εποχή της δυναστέιας των Σέλτικς του Ράσελ. Στα 70’ς το οριακό 6-4 υπέρ της Δύσης δε λέει όλη την αλήθεια. Στην πραγματικότητα οι ομάδες της Δύσης ήταν σαφώς καλύτερες, εκεί αγωνίζονταν άλλωστε οι Champerlain, Jabaar, West και Robertson. Και φτάνουμε στα 80s την εποχή του Showtime. Τη δεκαετία του απόλυτα ισορροποιημένου 5-5 στα πρωταθλήματα. Ας όψονται οι Λέικερς που σχεδόν συνέχεια ήταν στους τελικούς. Από κει κι έπειτα όλες οι ομάδες της ανατολής είχαν να δείξουν μεγάλη ποιότητα. Εκεί έβρισκες παίκτες όπως οι Bird, Erving, Barkley και Jordan, καθώς και ομάδες όπως οι θεαματικοί Σέλτικς ή τα ‘κακά παιδιά’ των Πίστονς. Στα 90s τα πράγματα ήταν ακόμα καλύτερα για την Ανατολή , χάρη στον κορυφαίο όλων, τον Αιρ Τζόρνταν. Η απάντηση της Δύσης με τον Hakeem Olajuwon δεν ήταν κακή, αλλά επισκιαζόταν από τον Μάικλ και την παρέα του. Στη νέα χιλιετία  τέλος, η Δύση φαίνεται να παίρνει την εκδίκησή της. Με την επάνοδο της δυναστείας των Λέικερς χάρη στον μεγάλο Κόμπε(και τον Σακίλ), αλλά και τη δημιουργία μιας νέας "δυναστείας", των Σπερς του Πόποβιτς και του Ντάνκαν, οι ομάδες της δυτικής περιφέρεια ήταν ένα σκαλί πιο πάνω. Ο ενδοπεριφερειακός ανταγωνισμός τους ήταν πολύ μεγάλος.

  Μάλιστα είναι πολύ ενδιαφέρον το στις δύο περιφέρειες το μπάσκετ που παίζεται έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά. Οι ομάδες της Δύσης είναι πιο γρήγορες, πιο θεαματικές. Παίζουν μπάσκετ που σε καμία γωνία της Γης δεν μπορείς να δεις εφάμιλλο. Στην Ανατολή, προτιμούν να βλέπουν το παιχνίδι με πιο συντηρητική σκοπιά. Έχουν έναν ευρωπαϊκό τρόπο στο παιχνίδι τους, τελειoποιημένο όμως στο 100%. Για το λόγω αυτό όμως, στην Ανατολή βρίσκονται ομάδες που θεωρούνται παραδοσιακές δυνάμεις. Είναι ομάδες που χτίζονται σταδιακά για να πρωταγωνιστούν μια ζωή. Τέτοιοι είναι οι Μπουλς, οι Σέλτικς, οι Νικς, οι Σίξερς και τέτοιοι θέλουν να γίνουν οι Χιτ. Στη Δύση, η εκρηκτικότητα που παρουσιάζουν οι ομάδες μπορούν να τους φέρουν τάχιστα ψηλά, αλλά χωρίς μεγάλη διάρκεια. Φρέσκα είναι τα παραδείγματα των Σόνικς, των Κινγκς και πιθανόν των Τζαζ. Και κάτι τέτοιο θέλουν να αποφύγουν οι Θάντερ. Αρκεί να σκεφτούμε ακόμα, πως η πιο επιτυχημένη ομάδα του ΝΒΑ τα τελευταία χρόνια, οι Σπερς, μπορεί να εδρεύει στη Δύση , αλλά ο κόουτς Πόποβιτς της έχει εμφυσήσει στυλ… ανατολικότερο της Ανατολής.
    Όταν μιλάμε για All-Star game βέβαια, τα πράγματα αλλάζουν. Οι 12 αστέρες σε κάθε ομάδα είναι οι περισσότεροι all-around παίκτες. Αμύνονται, τρέχουν, πασάρουν οπότε το στυλ της περιφέρειας πάει εν μέρει περίπατο. Ωστόσο, και με τη βοήθεια των εκάστοτε προπονητών δεν ξεχνάνε να κάνουν ειδικές μνείες στις ρίζες τους. Φέτος λοιπόν, όσο και να θέλει να το αποτινάξει από πάνω της το αμυντικό στυλ η Ανατολή, με παίκτες όπως οι Γκαρνέτ, Τσάντλερ και Ντενγκ είναι κάπως δύσκολο. Όπως δύσκολο είναι οι 4 του Λος Άντζελες που θα είναι στη βασική 5άδα της Δύσης, να μην αφήνουν σε δεύτερη μοίρα την άμυνα. Έτσι λοιπόν το βάρος πέφτει στους ηγέτες της κάθε ομάδας για να ξεκαθαρίσει ο καλύτερος. Κι εκεί βρίσκουμε τον καταλύτη Τζέιμς. Ο "King" γίνεται διαρκώς καλύτερος και μεστός στο παιχνίδι του. Κατέκτησε τα  πάντα πέρσι, αλλά θέλει διαρκώς να βρίσκει κίνητρα. Γιάυτό βέβαια φροντίζουν και οι δηλώσεις διάφορων παικτών, όπως αυτές του Αιρ Μάικλ πρόσφατα. Αν θέλει λοιπόν να μπει στην κορυφαία 20άδα όλων των εποχών δεν πρέπει να πρωταγωνιστεί σε κάθε ευκαιρία. Και καλύτερη αρχή δεν υπάρχει από το άκρως εμπορικό All-Star Game. Νικήτρια λοιπόν, με λίγο κόπο βέβαια, η Ανατολή κι εδώ.Ας αφήσει στη Δύση τον Skill Challenge με τον Λίλαρντ και τα τρίποντα με τον Κάρι. Στα καρφώματα που είναι άλλοι οι παράγοντες, θα μονομαχήσουν κι εκεί οι δυο περιφέρειες μέχρι τελικής πτώσης, με τον Γουάιτ να υπερτερεί, θέλοντας να δείξει τα προσόντα του κι εκτός Ρωσίας.

                                                                                        Διονύσης Κολυβάς
Δύση ...δαγκωτό!

   Αρχικά όταν πρωτοδιάβασα τις επιλογές για το εφετινό all star game διαπίστωσα με ...θαυμασμό το όνομα του Joakim Noah μεταξύ άλλων. ένας πολύ καλός και χρήσιμος παίκτης για την ομάδα του που κάθε φορά που ευστοχεί σε σουτ βγάζει τα πιστόλια από την τσέπη και το πανηγυρίζει δεόντως. ίσως την πιο άστοχη επιλογή του εφετινού all star game λόγω ότι το συγκεκριμένο event πρεσβεύει το θέαμα και την σκοπιμότητα και το αποτέλεσμα. Θα μου πείτε ο Tim Duncan είναι ένας τέτοιος παίκτης αλλά ας μην συγκρίνουμε ανόμοια μεγέθη. Κατά τα άλλα η φρέσκια σύνθεση της Ανατολής διαθέτει 6 rookies κάτι που δεν συμβαίνει κάθε χρόνο. Στο roster δεσπόζουν οι δύο εμβληματικές μορφές των Carmelo Anthony και Lebron James καθώς και μια πλειάδα χαρισματικών guard που έχουν αφήσει το στίγμα τους κατά την διάρκεια της φετινής regular season. Το σίγουρο είναι πως θα δούμε πολλά fast breaks, alley oop και πολλές εκρηκτικές στιγμές. Προπονητής για την ομάδα των ανατολικών θα είναι ο Erik Spoelstra που πρέπει να αισθάνεται πολύ τυχερός που βρέθηκε στον δρόμο των μεγάλων του Miami και η καριέρα του έχει πάρει τόσο ανοδική πορεία. Το μεγάλο ερωτηματικό θα είναι η δυτική ομάδα που δεν στερείται σε καμία περίπτωση ταλέντου ωστόσο στον πάγκο της θα έχει τον πρεσβευτή της τακτικής Gregg Popovich που είναι άγνωστο αν θα θελήσει να χαλιναγωγήσει τα πυραυλοκίνητα που έχει στην ομάδα του. Ο λόγος που ψηφίζω την δυτική ομάδα ως το φαβορί της αναμέτρησης είναι ότι έχει την δυνατότητα να "χτυπήσει" τον αντίπαλο από κάθε γωνιά του γηπέδου έχοντας εκπληκτικούς σουτέρ 3 πόντων, παίκτες που μπορούν να διεισδύσουν προς το καλάθι, να παίξουν με πλάτη και... να κατεδαφίσουν την μπασκέτα ( πάει ο νους όλων μας στον master των top 10 Blake Griffin).
    Ίσως η μη σκοπιμότητα του αγώνα  σβήσει αυτά τα εμφανή πλεονεκτήματα με τα οποία η Δύση μπορεί να προσεγγίσει με περισσότερους τρόπους το καλάθι των αντιπάλων τους. Ωστόσο αυτό δεν θα ισχύσει για όλους, πόσο μάλλον για των εγωιστή Kobe Bryant που δεν θέλει να χάνει ούτε στον ύπνο του ειδικά όταν απέναντι του βρίσκονται παίκτες που έχουν συγκριθεί μαζί του όλα αυτά τα χρόνια της προσωπικής του κυριαρχίας. Αν πρέπει να βρούμε κάποια ψεγάδια στην επιλογή των 12, θα μιλήσουμε για την απουσία του Stephen Curry που οδηγεί αριστουργηματικά το Golden state στο δρόμο για τα Play offs και τον αντίστοιχο δεινόσαυρο της δύσης Nikola Pekovic που διανύει περίοδο εξαιρετικής φόρμας αλλά ήταν δύσκολο να βρει τον αριθμό των ψήφων ώστε να υπερκεράσει τους βασικούς του αντιπάλους: Zach Randolph, Dwight Howard και David Lee. Βέβαια και χωρίς αυτούς είμαστε πεπεισμένοι πως η εικόνα της Δύσης θα είναι καλύτερη και για τους λόγους που αναφέραμε θα μπορέσει να κατακτήσει τη νίκη στο φετινό σπίτι του James Harden, Toyota Center του Houston.
           
                                                                            Φοίβος Μπαλτογιάννης
West side story

   Έλαχε λοιπόν σε εμένα το ...καθήκον να "σπάσω" την ισοπαλία. Χωρίς πολλή σκέψη διαλέγω την ομάδα της Δύσης, για πολλούς και διάφορους λόγους. Πρώτα απ' όλα, υπάρχει διαφορά κλάσης φέτος  ανάμεσα στις δύο ομάδες. Παίκτες όπως ο  Tyson Chandler και ο Joakim Noah μπορεί να αξίζουν να βρίσκονται στο Χιούστον, ωστόσο σε ένα παιχνίδι που ο όρος "άμυνα" προκαλεί ...γέλια στους NBAers, δεν μπορούν να προσφέρουν πολλά στις ομάδες τους. Επίσης η Δύση διαθέτει περισσότερους  παίκτες που είναι πραγματικοί stars και μπορούν να διαδραματίσουν πρωταγωνιστικό ρόλο. Από που να ξεκινήσω: πέρα από την πρώτη 5άδα που ξεχειλίζει από ταλέντο (δεν λέω για σένα Dwight) υπάρχουν 3 φοβερά guards ( Parker, Harden, Westbrook) που σε ένα τέτοιο ματς με φρενήρη ρυθμό μπορούν να κάνουν τα πάντα! Θα έλεγα και κάτι για τον Duncan,αλλά λόγω προσωπικότητας μάλλον αυτά τα ματς τα βαριέται. Στην Ανατολή τα πράγματα είναι πιο συγκεχυμένα. Θα δούμε πολύ Lebron, Carmelo και Wade, με κάτι από KG και ίσως Kyrie Irving (αν τον αφήσουν οι...παλιοί). Όλοι οι υπόλοιποι δεν διαθέτουν το ειδικό βάρος ακόμα και λογικά θα προτιμήσουν να μην "μπλεχτούν" στα πόδια των υπολοίπων και απλά να απολαύσουν τη συμμετοχή τους στο event. Τέλος πάντα στα all star games υπάρχει ο παράγοντας "Kobe". O Bryant όπως ξέρουμε δεν θέλει να χάνει ούτε στην μπιρίμπα και σε τέτοιες συναντήσεις θέλει να θυμίζει σε όλους πως είναι ο μεγαλύτερος αστέρας που γνώρισε το ΝΒΑ μετά τον Τζόρνταν. Θα παίξει και για το βραβείο του MVP όπως κάθε χρόνο, θα κάνει τη δουλειά της η Δύση.
    Περισσότερο όμως από το ματς της Κυριακής μου αρέσουν οι διαγωνισμοί του Σαββάτου. Οπότε χωρίς πολλά-πολλά, ψηφίζω Novak στα τρίποντα και τον κοντούλη Eric Bledsoe (CLIPPERS!)στα καρφώματα. Το Skills Challenge ας το πάρει όποιος θέλει, όλοι ...βολτούλα κάνουν.

                                                                                       Θάνος Καμήλαλης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου