2.1.13

Αντίο 2012 και το πραγματικό τέλος του κόσμου

   Πολλά γραφτήκανε και ξαναγραφτήκανε για το περίφημο ημερολόγιο των Μάγιας και το τέλος του κόσμου στις 21/12/2012. Να θυμίσουμε για άλλη μια φορά(και τελευταία ελπίζουμε) πως όταν οι Μάγιας δημιουργούσαν το ημερολόγιο αυτό, με τα κριτήρια τους, δεν εννοούσαν πως την ημερομηνία αυτή θα ερχόταν η καταστροφή και η συντέλεια. Απλώς ένας κύκλος θα τελείωνε και θα άρχιζε ένας άλλος. Και πράγματι αν κοιτάξουμε τα γεγονότα του 2012 , θα παρατηρήσουμε πως αρκετοί άνθρωποι, ο καθένας ξεχωριστός και πρωτοπόρος για τον τομέα του, έχασαν τη ζωή τους. Άνθρωποι που η γενιά τους σημάδεψε τον κόσμο
και ο χαμός τους σηματοδότησε την αρχή μιας ''Νέας Εποχής''(για να δανειστούμε το μότο της αγαπημένης μας και καθόλου παιδικής σειράς με τα πάμπολα μηνύματα που περνάει, του One Piece) και την έναρξη ενός νέου κύκλου, σε όλους τους τομείς.

Ας θυμηθούμε λοιπόν 12 Έλληνες, που θα μας λείπουν από το νέο έτος





1)ΘΟΔΩΡΟΣ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ

   O ''Δάσκαλος'' για πολλούς και διάφορους.  Ό,τι καλύτερο έχει να επιδείξει η μεγάλη οθόνη  για τα ελληνικά δεδομένα. Ένας ακόμα που  παράτησε τις Νομικές του σπουδές για την  Τέχνη. Σκηνοθέτης,σεναριογράφος και  παραγωγός πολλών ταινιών που γνώρισαν  επιτυχία και στο εξωτερικό.Γνωστός για το  ιδιαίτερο του στυλ, με τα μακροχρόνια καρέ και  τις αλληγορικές σκηνές του. Κορυφαία στιγμή  του φυσικά ο 'Χρυσός Φοίνικας'' του 1998, με  την ταινία Μια Αιωνιότητα Και Μια Μέρα. Βρήκε  τραγικό θάνατο στις 24/1/2012 όταν στο  διάλειμμα της τελευταίας ταινίας του ''Μια άλλη  θάλασσα'' συγκρούστηκε με διερχόμενη μοτοσικλέτα. Το κενό του δυσαναπλήρωτο και ο θρήνος  διεθνής.




2)ΘΥΜΙΟΣ ΚΑΡΑΚΑΤΣΑΝΗΣ 

    Από τις μεγάλες μορφές του θεάτρου.Αποτέλεσε τόσο ηθοποιός όσο και σκηνοθέτης αρκετών
έργων του θεάτρου αλλά και του κινηματογράφου. Ο άλλοτε συμμαθητής της Μάρθας Καραγιάννη, όπως έχει αποκαλύψει η ίδια, αποτελούσε έναν καθαρά αριστοφανικό ηθοποιό. Έχει ερμηνεύσει πάρα πολλούς ρόλους στις κωμωδίες του μεγάλου αρχαίου δημιουργού.Ξεχωριστή ήταν η ερμηνεία του στις 'Ορνιθες' του Κάρολου Κουν το 1959.Εξάλλου αποτελούσε απόφοιτος της του Θεάτρου Τέχνης του Κουν. Άφησε την τελευταία του πνοή στις 30 Ιουνίου του περασμένου έτους, αφήνοντας παράλληλα ένα δυσαναπλήρωτο κενό στον χώρο.



3)ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΤΣΙΦΑΡΑΣ

   Εκ των ιδρυτικών μελών του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Πολύ στενός φίλος του Ανδρέα Παπανδρέου, κάτι που μαρτυρά ο διορισμός του στην Εμπορική Τράπεζα, κατά τη διάρκεια των σπουδών του, πράγμα ασυνήθιστο ακόμα και για τα ελληνικά δεδομένα. Αποτέλεσε εργαζόμενος του πολιτικού γραφείου του Γεωργίου Παπανδρέου από το 1954 κι έπειτα. Δηλωμένος σοσιαλιστής, παρά τις ενστάσεις για τον τρόπο ζωής του και τον κρατικό διορισμό, στα χρόνια της Χούντας θα διωχθεί εξόριστος στο Θέρμο Αιτωλοακαρνανίας. Μετά από ένα πέρασμα κι από τον Καναδά, όπου οργανώθηκε στο προοίμιο του ΠΑ.ΣΟ.Κ., το ΠΑΚ, παρέα με τον φίλο του Αντρέα. Θα επιστρέψει στη χώρα, με την πτώση της Χούντας, για να επανέλθει στο τραπεζικό του πόστο, προτού αναλάβει σημαντικές θέσεις στις κυβερνήσεις ΠΑ.ΣΟ.Κ, από το 1981 έως και το 1996.Στις 8/8/2012 απεβίωσε όντας 77 ετών.


4)ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΡΡΑΣ

  Ένας ηθοποιός, που αποτέλεσε τον συνδετικό κρίκο ανάμεσα στην παλιά και τη νέα γενιά των ηθοποιών.Η κατάρτισή του μεγάλη, καθώς πριν από τις σπουδές του στη Δραματική Σχολή του Εθνικού, είχε ολοκληρώσει σπουδές Πολιτικών Επιστημών στο Λονδίνο. Έτσι εξηγείται και η μετέπειτα στροφή του στην πολιτική. Η είσοδος του στο καλλιτεχνικό προσκήνιο ήταν δυναμική καθώς δύο χρόνια μετά την πρώτη του κινηματογραφική εμφάνιση, το 1961, θα τεθεί στο πλευρό της Έλλης Λαμπέτη, με την οποία θα συνυπάρξουν για καιρό. Έκτοτε, ο Καρράς θα συμμετάσχει σε διάφορες δουλειές, από θεατρικές παραστάσεις και βιντεοταινίες, έως παρουσίαση εκπομπών στην ΕΡΤ. Η σχέση του με την τηλεόραση ήταν αρκετά καλή αφού πριν γίνει ο αγαπημένος πατέρας όλων μας, στο 'Πάτερ Ημών' του ΑΝΤ1, είχε συμμετάσχει σε αρκετές σειρές, από την εποχή της ΥΕΝΕΔ ακόμα. Από το 2000 μέχρι και το 2007 θα ακολουθήσει καριέρα βουλευτή, με τη Νέα Δημοκρατία. Ήταν ούτως ή άλλως ο Πολιτιστικός υπεύθυνος του κόμματος, ως αναγνώριση των φιλανθρωπικών του ενεργειών. Το τέλος του δόθηκε από την επάρατο νόσο, στις 6 Μαΐου 2012, ανήμερα των βουλευτικών εκλογών της χώρας.


5)ΜΑΡΙΚΑ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ

  Όπως και ο Κώστας Καρράς, έτσι κι αυτή απεβίωσε στις 6 Μαΐου 2012.Μόνο που για αυτή ήταν κάτι παραπάνω από σημαντική ημερομηνία.Ήταν η ημερομηνία, που είχε γεννηθεί η κόρη της, Ντόρα Μπακογιάννη το 1954.Ήταν η ημερομηνία που θα έβλεπε για πρώτη φορά τα δυο της παιδιά, Κυριάκο και Ντόρα, να είναι αντιμέτωπα με διαφορετικές παρατάξεις. Βέβαια μετά το χαμό της μητέρας της και την αποτυχία της 'Δημοκρατικής Συμμαχίας', η Ντόρα μην αντέχοντας άλλο την αποτυχία, θα επιστρέψει γονυπετούσα στις αγκαλιές της δεύτερης μητέρας της, της Νέας Δημοκρατίας. Όσον αφορά την πραγματική της μητέρα, η Μαρίκα Μητσοτάκη, ήταν η μόνη ίσως σύζυγος πολιτικού, που θα μπορούσε να θεωρηθεί μια πραγματική 'Πρώτη Κυρία'.Η επιρροή της στον σύζυγό της Κωνσταντίνο, ήταν μεγάλη, προκαλώντας πολλές φορές την κοινή γνώμη. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα με τη συμβολή της στην απομάκρυνση του Υπουργού Βιομηχανίας, Σταύρου Δήμα, το 1991. Αλλά και με την αποχώρησή του άντρα της από τα πολιτικά δρώμενα, η Μαρίκα θα συνέχιζε να απασχολεί τον κόσμο με τις συμβουλές της στα δυο παιδιά της.



6)ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΗΤΡΟΠΑΝΟΣ


  Αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους σύγχρονους τραγουδιστές κι έναν από τους κορυφαίους στο είδος του, το λαϊκό. Μεγαλωμένος στα Τρίκαλα χωρίς πατέρα, για τον οποίο έμαθε πως είναι ζωντανός στην ηλικία των 16, προσπαθούσε από μικρός να ενισχύει την οικογένειά του. Το 1964 θα κατεβεί στην Αθήνα, κάνοντας ταυτόχρονα τα πρώτα του βήματα στο τραγούδι. Κάπου εκεί θα έρθει η γνωριμία του με τον Γιώργο Ζαμπέτα, τον άνθρωπο που θεωρούσε δάσκαλο και δεύτερο πατέρα. Από εκεί κι έπειτα οι συνεργασίες του με μεγάλους καλλιτέχνες πολλές.Με τον Μίκη Θεοδωράκη στα χρόνια της Χούντας, με τον Δήμο Μούτση στον δίσκο-σταθμό για το λαϊκό έντεχνο, τον 'Άγιο Φεβρουάριο'.Οι επιτυχίες του πολλές και σημαδιακές με πιο αντιπροσωπευτικές, το ''Για να σ'εκδικηθώ'' με τον Λάκη Παπαδόπουλο και φυσικά τον ύμνο για τη νύφη του Βορρά,  ''Σ'αναζητώ στη Σαλονίκη''. Ο Δημήτρης Μητροπάνος έδωσε τη δική του έννοια στο σύγχρονο λαϊκό τραγούδι μέχρι την τελευταία του πνοή, στις 17 Απριλίου το 2012.


7)ΑΛΚΕΤΑΣ ΠΑΝΑΓΟΥΛΙΑΣ

  Ο μεγαλύτερος Έλληνας προπονητής μέχρι σήμερα. Ο Αλκέτας υπήρξε δάσκαλος και γνώρισε επιτυχίες όπου κι αν εργάστηκε. Ξεκίνησε την καριέρα του ως ποδοσφαιριστής του Άρη, αρχικά στη θέση του αριστερού εξτρέμ, οπισθοχωρώντας στη συνέχεια στα μπακ. Το 1962, θα πάρει μεταγραφή για τις Η.Π.Α. , στην ομάδα ομογενών. τους Ελληνοαμερικάνους Άτλαντες. Εκεί ξεκινά κι η σχέση του με το αμερικάνικο ποδόσφαιρο και την προπονητική. Η μετέπειτα πορεία του γνωστή. Ο προπονητής που οδήγησε την εθνική μας στις μοναδικές διακρίσεις της, στην προ-Ρεχάγκελ εποχή, δηλαδή οι συμμετοχές στο Euro'80 και του Mundial '94 στα γήπεδα της αγαπημένης του Αμερικής.Πρωταθλητής με τον Ολυμπιακό πριν τα 'πέτρινα χρόνια', 4 φορές προπονητής στα εύκολα και κυρίως στα δύσκολα στον αγαπημένο του Άρη. Η ιδιαίτερη σχέση του με τους κιτρινόμαυρους φαίνεται στο γεγονός πως διετέλεσε σε αυτούς, αρχηγός,προπονητής αλλά και πρόεδρος επί Κοντομηνά. Αποτελεί ένα ακόμα σημαντικό άτομο που στενοχωρήθηκε από την πατρίδα του και την αποχωρίστηκε. Έτσι τα τελευταία χρόνια της ζωής του τα πέρασε στις Η.Π.Α, τη χώρα που τον ενέταξε στο ποδοσφαιρικό της Hall of Fame, αφού διετέλεσε ομοσπονδιακός προπονητής της, μια διάκριση που ακόμα δεν έχει επιτύχει κάποιος άλλος Έλληνας προπονητής.Αξίζει να σημειωθεί και το αποτυχημένο του πέρασμα από την πολιτική, συμμετέχοντας στο ψηφοδέλτιο της ΝΔ, το 1993.


8)ΑΘΗΝΟΔΩΡΟΣ ΠΡΟΥΣΑΛΗΣ


  Ο ρόλος του παππού Αριστείδη στη σειρά 'Εγκλήματα΄του ΑΝΤ1, αποτελεί έναν από τους κορυφαίους κωμικούς ρόλους στην ιστορία της ελληνικής ιδιωτικής τηλεόρασης και σίγουρα ο κορυφαίος παππούς μαζί με τον επίσης θρυλικό κι αποθανών, Βασίλη Διαμαντόπουλο, στο Εκμέκ Παγωτό. Πιο πριν όμως, υπήρξε εξίσου σημαντικό κομμάτι του κλασσικού ελληνικού κινηματογράφου.Ο γεννημένος στην Πόλη Αθηνόδωρος, ερμήνευε συνήθως τον ρόλο του βαρύμαγκα, σε πολλές ταινίες όπως Τζένη, Τζένη,  Πατέρα Κάτσε Φρόνιμα, Τέντυ Μπόι Αγάπη μου κι άλλες. Η πορεία του ήταν επιτυχημένη και στο ελληνικό θέατρο, στο οποίο πρωτοεμφανίστηκε το 1953. Συνεργάστηκε με διάφορα θέατρα γι αυτό και συμμετείχε σε διαφορετικές παραστάσεις. Σημαντική ημερομηνία γι'αυτόν είναι το 1990, η χρονιά όπου βραβεύτηκε από το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, για την ερμηνεία του στην ταινία ''Αθηναίοι''.Ο Αθηνόδωρος Προύσαλης πέθανε στην Αθήνα τον Ιούνη που πέρασε, στις 5 του μηνός.


9)ΔΟΜΝΑ ΣΑΜΙΟΥ



Μία εκ των ασταμάτητων υποστηρικτών, έως και τον θάνατό της του παραδοσιακού τραγουδιού. Γεννημένη στην Καισαριανή, από πρόσφυγες της. Μ.Ασίας, η καταγωγή της και μόνο μαρτυρά τη σχέση της με το παραδοσιακό τραγούδι. Από την ηλικία των 13, ξεκινά η σχέση της με τη μουσική. Μια σχέση που δεν παρέμεινε μόνο στα ερμηνευτικά πλαίσια. Η Δόμνα, προσπαθούσε με διάφορες κινήσεις να κρατάει ζωντανό το παραδοσιακό τραγούδι. Συνεργάστηκε με την ΕΡΤ για μια σειρά ντοκυμαντέρ, ενορχήστρωσε μουσικές παραστάσεις, όπως τις Όρνιθες του Αριστοφάνη το 1979, ενώ τα ιδρύματά της αποτελούν μέχρι τώρα θεματοφύλακες του Δημοτικού τραγουδιού. Το 2006 τα μουσικά βραβεία 'Αρίων' θα αναγνωρίσουν την προσφορά της, δίνοντας της ένα τιμητικό βραβείο. Η αέναη υπέρμαχος του παραδοσιακού τραγουδιού, θα αφήσει την τελευταία της πνοή στις 10/3/2012.
 

10)ΖΩΡΖ ΣΑΡΗ

  Ο πατέρας της ήταν από το μαρτυρικό Αϊβαλί, ενώ η μητέρα της από τη Σενεγάλη, αυτή μεγάλωσε στην Αθήνα.Οι σπουδές της θα διακοπούν από τον Πόλεμο, στον οποίο όμως η ίδια θα έχει ενεργή συμμετοχή, συμμετέχοντας στην ΕΠΟΝ και την Αντίσταση. Μετά το πέρας του, θα συνεχίσει τις καλλιτεχνικές αναζητήσεις της, φοιτώντας στη Δραματική Σχολή του Δημήτρη Ροντήρη. Στη συνέχεια, κι αφού εξοριστεί, θα συνεχίσει την πορεία της στη Γαλλία, όπου θα έρθει σε επαφή με άλλες σημαντικές προσωπικότητες της εποχής.Θα επανέλθει στην Ελλάδα το 1962, για να εργαστεί ως ηθοποιός, μέχρι και τις αρχές της Δικτατορίας, όπου θα κάνει διαμαρτυρόμενη στάση εργασίας.Το έτος 1969 ξεκινά η συγγραφική της πορεία με πολλά δημιουργήματα, πολλών θεματολογιών. Μυθιστορήματα, νουβέλες και φυσικά παιδικά είναι τα είδη στα οποία αφοσιώθηκε.Τελευταίο της έργο που κυκλοφόρησε, πριν απεβιώσει στις 9/7/2012, είναι το παιδικό βιβλίο '' Το κουμπί και μια βελόνα''.

11)ΒΑΣΙΛΗΣ ΤΣΙΒΙΛΙΚΑΣ


  Ένας διαφορετικού είδους ηθοποιός.Ο μεγαλωμένος στη Θεσσαλονίκη Βασίλης, έδειξε τα πρώτα του δείγματα στις σχολικές παραστάσεις στις οποίες συμμετείχε. Έτσι αποφάσισε να ακολουθήσει υποκριτικές σπουδές, αρχικά στο Θέατρο Τέχνης κι έπειτα στη σχολή του Πέλου Κατσέλη. Το είδος που τον κέρδισε ήταν η επιθεώρηση. Δεκάδες είναι οι παραστάσεις  στις οποίες συμμετείχε, σε διάφορα πόστα πέρα του ηθοποιού. Ανάλογο ήταν και το πέρασμά του από τον κινηματογράφο σε ταινίες όπως 'Η θεία μου η χίπισσα', αλλά και στην τηλεόραση, από το 1970. Μέχρι και τις τελευταίες του στιγμές στις...29 Φλεβάρη του 2012, συνέχιζε να στηρίζει την ελληνική επιθεώρηση.


12)ΧΡΙΣΤΟΣ ΤΣΟΛΑΚΗΣ

  Υπήρξε ένας από τους λίγους παιδαγωγούς που προσπάθησε να εξελίξει και να βοηθήσει την εκπαίδευση. Αποφοίτησε στη Φιλοσοφική Σχολή Θεσσαλονίκης, προτού μεταβεί στη Λουντ της Σουηδίας για μεταπτυχιακό. Εκεί θα κάνει τα πρώτα του βήματα ως καθηγητής, διδάσκοντας τη Νεοελληνική.Έπειτα, επιστρέφοντας στην Ελλάδα, θα προσπαθήσει μα συμβάλει στον τομέα της εκπαίδευσης μέσα από διάφορα πόστα.Του καθηγητή, του συμβούλου κι εσχάτως του συγγραφέα. Ανέλαβε επικεφαλής της συγγραφικής ομάδας του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου των φιλολογικών βιβλίων. Η 'Γραμματική' του για το δημοτικό , κι η Έκφραση-Έκθεση' για το γυμνάσιο και το λύκειο, αποτελούν μέχρι σήμερα χρήσιμα εγχειρίδια, για τους μαθητές, αλλά και για όσους δασκάλους έχουν θέληση να κάνουν σοβαρή δουλειά στον βούρκο που λέγεται δημόσια εκπαίδευση.Ο Χρίστος κι όχι Χρήστος καθώς ήθελε το όνομα του να παραπέμπει άμεσα στον Μεσσία, Τσολάκης, μας αποχαιρέτησε στις 30 Ιουλίου 2012, αφήνοντας πίσω του μεγάλη παρακαταθήκη.


 Κάπως έτσι λοιπόν, σε αυτό το κρίσιμο για τη χώρα μας έτος με τα γνωστά οικονομικά της προβλήματα, αποχαιρετήσαμε σπουδαίους ανθρώπους που συνέβαλαν στη διαμόρφωση του ελληνικού πολιτισμού τον 20ό αιώνα. Πέρα από τους παραπάνω ανθρώπους θρηνήσαμε και για άλλους γνωστούς, όχι μόνο στη χώρα μας αλλά και στην Υφήλιο. Η Έτα Τζέημς, ο Ρενάτο Ντουλμπέσκο, η Γουΐτνεϋ Χιούστον, ο Μάικ Γουάλας, ο Βιντάλ Σασούν, ο Νηλ Άρμστρονγκ, ο Κάρλος Φουέντες και πολλοί άλλοι δεν είναι πια μαζί μας. Κοινή τους επιθυμία σίγουρα θα αποτελεί, τα όσα έκαναν και έγιναν γνωστοί, να μείνουν ως παράδειγμα στους νεότερους, για τη δημιουργία ενός καλύτερου κόσμου. Έναν κόσμο που μας ανήκει σε όλους με ίσο τρόπο που πρέπει να τον πλάσουμε σύμφωνα με ένα κοινό όραμα.Ένα όραμα σαν αυτό του Τζον Λένον.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου